NBS: Ostvarena cenovna i finansijska stabilnost

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je u 2015. godini uspela da i pored neizvesnosti iz međunarodnog okruženja, pravovremenom i odmerenom monetarnom politikom ostvari cenovnu i finansijsku stabilnost.
"U protekloj godini inflacija je bila niska i stabilna, i posmatrano međugodišnje, nije prelazila 2,1 odsto, a uprkos brojnim izazovima uspešno je održana relativna stabilnost kursa dinara", ističe se u saopštenju NBS.
 
Navedeno je da su u 2015. godini dinarski krediti značajno pojeftinili, odnosno da su kamatne stope na nove dinarske kredite na kraju oktobra za stanovništvo snižene sa 16,9 na 13,2 odsto, a za privredu sa 10,9 na 7,5 odsto.
 
Centralna banka je podsetila da je u ovoj godini sedam puta snižavala referentnu kamatnu stopu - sa osam na 4,5 odsto, čime su stvoreni uslovi da kamatne stope na kredite dalje padaju i da dođe do oporavka kreditne, a time i ekonomske aktivnosti.
 
"U 2015. godini završen je i važan posao sprovođenja posebnih dijagnostičkih ispitivanja koja su potvrdila da je finansijski sistem solventan i stabilan. Utvrđeno je da nijedna banka obuhvaćena ispitivanjima nije imala pokazatelj adekvatnosti kapitala ispod propisanog regulatornog minimuma od 12 odsto, čime je još jednom potvrđena visoka kapitalizovanost bankarskog sektora Srbije", istakla je NBS.
 
Ukazano je da je NBS u 2015. godini radila na rešavanju pitanja problematičnih kredita i da je usvojen Akcioni plan za sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita.
 
Jedan od najvažnijih rezultata u protekloj godini jeste i zaključivanje aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom i tri uspešno završene revizije, što je rezultat udruženog rada Vlade i NBS, ocenila je centralna banka.
 
"Garanciju makroekonomske stabilnosti zemlje predstavlja i više nego adekvatan nivo deviznih rezervi, kao i činjenica da su te rezerve ove godine dopunjene sa oko 600 kilograma zlata", navela je NBS.
 
Dodaje se da je ove godine dosta urađeno i na boljoj zaštiti korisnika finansijskih usluga.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija