Prekinuto trgovanje na kineskim berzama, gubici širom sveta

Svetske berze počele su godinu sa velikim gubicima. Prvog dana trgovanja, zbog sunovrata vrednosti akcija, obustavljen je rad na kineskim berzama.
Cene akcija potonule su sedam odsto zbog loših podataka o proizvodnji i slabljenja nacionalne valute - juana. Nove tenzije na Bliskom istoku podigle su cenu nafte. Gubici su i na evropskim berzama i na Vol Stritu.
 
Trgovanje na berzi u Šangaju i Šenženu prvo je automatski zaustavljeno na 15 minuta, pošto su cene akcija pale pet procenata. Kako je u nastavku trgovanja nastavljen pad cena, tržišni regulator je potpuno prekinuo trgovanje oko 90 minuta pre službenog zatvaranja berzi. Tako je Kina prvi put upotrebila mehanizam takozvanog "automatskog prekidača", koji je najavljen prošle godine, kako bi sprečila veće nestabilnosti na finansijskom tržištu.
 
Jedan kineski investitor rekao je da nema ništa protiv "automatskog prekidača", ali smatra da je to što ga je vlada upotrebila prvog dana trgovanja u ovoj godini - testiranje tržišta. Dodaje da je prekid trgovanja samo povećao paniku, jer je likvidnost iznenada splasnula. "Podsticajne mere vlasti u Pekingu usporavaju negativne trendove, ali Kina mora da izbalansira potrebu za subvencijama s realnošću u kojoj dugovi rastu. To će i u 2016. ograničavati mogućnost podsticaja, što nagoveštava dalje usporavanje rasta ekonomije", kaže ekonomski analitičar Džasper Louler.
 
I veća državna preduzeća, peti mesec za redom imaju pad aktivnosti. Ali rast u sektoru usluga može da ublaži njihov uticaj na širu ekonomiju. Investitori su se takođe rešili akcija uoči skorašnjeg isteka zabrane njihove prodaje velikim kompanijama, uvedene posle berzanskog kraha prošlog leta. 
 
Ulagači su zabrinuti i zbog toga što je kineska centralna banka fiksirala kurs juana prema dolaru na najnižem nivou u poslednje četiri i po godine. Analitičari ocenjuju da je mogućnost daljeg slabljenja kineske valute, čemu bi vlasti mogle da pribegnu radi podsticanja izvoza, jedan od rizika koji će pretiti tržištima cele godine.
 
Autor: RTS

Teme

BERZA

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.