Veće plate službenicima Evropske unije

Plate oko 55.000 službenika Evropske unije 2016. godine biće 2,4 odsto veće, što znači i za oko 100 miliona evra veće zahvatanje iz budžeta Unije.

Kako je prenela bugarska državna novinska agencija BTA, do povećanja dolazi nakon što su dve godine plate činovnika EU bile zamrznute na zahtev nacionalnih vlada. To je za posledicu imalo štrajkove zaposlenih u institucijama EU u 2012. i 2013. Sporazumom koji su 2014. postigli EU i njeni zaposleni predviđeno je uvođenje novog sistema plata.

Cilj sporazuma bio je da se stavi tačka na pogađanja uvođenjem forumule koja će se automatski primenjivati. Ta formula uključuje troškove života u Belgiji i Luksemburgu, gde boravi većina zaposlenih EU, kao i korpu plata državnih službenika u 11 članica Unije.

Povećanje plata za 2,4 odsto primenjivaće se retroaktivno od jula 2015. i važiće za celu 2016. godinu. Plate činovnika EU rasle su 0,5 odsto godišnje u proseku od 2010, odnosno ispod stope inflacije, rekao je portparol Komisije Aleksander Vinterstajn.

Istovremeno su plate nacionalnih državnih službenika u periodu 2010-15. povećane za oko šest odsto u proseku. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Saveta Donald Tusk dobiće gotovo 700 evra veću platu, odnosno 31.272 evra mesečno, prenela je nemačka agencija DPA, pozivajući se na pisanje Bilda. Taj nemački dnevnik naveo je i da će nakon povećanja mesečne plate sedam potpredsednika Komisije biti veće za 633 evra i da će dostići 27.953 evra.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.