Srbija najgora država za biznis

Na listi zemalja najboljih za poslovanje američkog biznis magazina Forbs od zemalja regiona najbolje su plasirane Slovenija i Makedonija, a najslabije Srbija.

Kako su danas preneli makedonski mediji, Slovenija je na 20. a Makedonija na 39. mestu na listi zemalja najboljih za poslovanje, ispred Srbije, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, kao i Mađarske i Grčke. Na Forbsovoj listi Mađarska je na 42. mestu, a od 44. do 46. mesta su Rumunija, Bugarska i Hrvatska. Crna Gora je na 49. mestu liste najboljih zemalja za biznis, Grčka je na 50. mestu, Albanija je 69, BiH je 78, a Srbija poslednja među zemljama regiona i nalazi se na 83. mestu.

Na prvom mestu liste koja je objavljena krajem prošle godine je Danska za kojom slede Novi Zeland, Norveška, Irska i Švedska. U prvih deset slede Finska, Kanada, Singapur, Holandija i Velika Britanija. Švajcarska je na 12, Nemačka na 18, Sjedinjene Američke Države na 22, Japan na 23, Austrija na 28. mestu liste Forbsa.

Na listi Forbsa najboljih zemalja za biznis nalaze se 144 zemlje, a poslednja je Čad.

Zemlje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, sloboda (lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbednost investitora).

Prilikom pravljenja te liste korišćeni su podaci Fridom hausa, Heritidž fondacije, Transparensi internešnela.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija