Kremlj: Projekat Južni tok definitivno obustavljen

Zvanični Kremlj danas je negirao informacije o obnovi pregovora ruskih i bugarskih vlasti o projektu gasovoda Južni tok.
Rusija neće nastaviti pregovore o izgradnji gasovoda Južni tok, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
 
"Sada, takav projekat ne postoji. On je obustavljen. Prema tome, ne postoji predmet za pregovore", rekao je Peskov. Njegova izjava usledila je pošto je bugarski list Standard citirao izvore iz bugarske vlade koji su rekli da bi rad na Južnom toku mogao biti nastavljen za nekoliko nedelja.
 
Ni Evropska komisija nema saznanja da se radi na obnovi projekta Južni tok i taj poduhvat je za EU "mrtav", budući da je Rusija još 2014. saopštila da je odustala od izgradnje tog gasovoda, kazala je Ana Kaisa Itkonen, predstavnica za štampu evropskog komesara za energetiku Arijasa Kanjetea. Ona je tako odgovorila ne samo na naznake zvaničnika bugarske vlade, već i na ocenu direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića koji je rekao da je projekat gasovoda Južni tok "i te kako živ i aktuelan". 
 
Krajem 2014. Moskva je otkazala izgradnju gasovoda koji bi išao ispod Crnog mora do Bugarske pa kroz Srbiju, Mađarsku i Sloveniju do Italije i Austrije. Moskva je u međuvremenu otkazala i izgradnju Turskog toka zbog pogoršanja odnosa s Ankarom pošto su ruski vojni avion na granici sa Sirijom oborile turske snage.
 
Podsetimo da je u igri još uvek gradnja već ugovorenog drugog dela gasovoda Severni tok iz Rusije u Nemačku, a Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska ozbljno su zamerile Berlinu i Evropskoj komisiji da time jačaju ruski monopol na isporuke gasa Evropi i izbacuju iz igre Ukrajinu koja time gubi prihode od milijardu i po evra, a štetu trpe i tranzitne zemlje.
 
Oštri kritičari Severnog toka 2 su bili i italijanski i bugarski premijeri Mateo Renci i Bojko Borisov, ali su oni zamerili Nemačkoj i Briselu da imaju dvojaka merila, jer nema zamerki na Severni tok 2, a zaustavljen je projekat Južni tok, za koji su veoma zainteresovane bile Italija, Bugarska i zemlje južne i srednje Evrope.
 
Evropska komisija je stavila do znanja da za Brisel to nije političko, već samo pitanje da li su ugovori ruskog Gasproma i najvećih evropskih kompanija saglasni tehničkim propisima i pravilima konkurencije EU.
 
Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.