Stambeni krediti povoljni, ali ih niko neće

Stambeni krediti upola su jeftiniji nego 2010, ali zbog velikog učešća, skrivenih troškova i prezaduženosti građana, sve je manje onih koji mogu i hoće da ih uzmu.
Dve velike banke u Srbiji izašle su sa ponudama za stambeno kreditiranje sa kamatom od 3,2 odsto godišnje, što je najniža cena ovih zajmova u poslednjih 20 godina. Kako bi privukle nove klijente, neke banke ne naplaćuju čak ni obradu kredita. Ipak, i pored tih povoljnosti, prošle godine stambene zajmove u Srbiji uzelo je samo 3.000 građana naspram više od 20.000 u 2010. 
 
Očekivanja nisu mnogo bolja ni za ovu godinu, a razlozi su brojni, od toga da je za kupovinu prosečnog stana od 60 kvadrata pre uzimanja kredita potrebno imati najmanje oko 20.000 evra, preko neizvesnosti koliko bi rata mogla da se poveća za 10 ili 20 godina. 
 
"Samo za učešće mi treba 14.000 evra. Još veću glavobolju zadaju dodatni troškovi, poput agencije za nekretnine i osiguranja kredita, za koje nisam ni imala predstavu da mogu iznositi i do 5.000 evra. Znam i da je euribor koji utiče na rast kredita sada oko nule, a da je pre nekoliko godina bio pet odsto, pa mi neizvesnost dodatno odlaže odluku o podizanju kredita. Da ne pričamo o tome da mi je plata u dinarima, a da mi je rata vezana za evro, koji je ovih dana sve jači", žali se Tanja D, ekonomista iz Beograda. 
 
U Srbiji je odobreno oko 95.000 stambenih kredita, a njihov rast poslednjih godina gotovo da je minimalan. Na kraju prošle godine građani su recimo po osnovu ovih pozajmica bili zaduženi za 373 milijardi dinara, naspram 367 milijardi u decembru 2014. 
 
Sa druge strane, građani ništa više ne posežu ni za keš kreditima, koji takođe u Srbiji nikada nisu bili jeftiniji. Kamate na ove pozajmice sada su i šest odsto godišnje, čak tri puta niže nego 2012. Dinarski kredit od 100.000 dinara praktično je jeftiniji za 5.000 dinara nego pre tri godine. Ipak rast je mali, krajem 2015. stanovništvo je dugovalo 218 milijardi dinara za gotovinske pozajmice, a godinu dana ranije 210,1 milijardu dinara. 
 
Autor: Blic

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.