Kineski mediji: Soros "objavio rat" kineskoj valuti

Kineski državni mediji kritikovali su Džordža Sorosa i ostale trgovce valutama zbog pritiska na juan, optužujući ga da je "objavio rat" kineskoj valuti.
Ovaj bogati investitor je na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu prošle nedelje rekao da će kineska privreda, koja beleži najslabiji rast u poslednjih 25 godina, još više padati. On je naveo da su deflacija i preveliki dug uzroci opadanja kineske ekonomije.
 
Kineski juan je uglavnom stabilan i strogo pod kontrolom države, a u poslednjih nekoliko meseci izložen je pritisku na međunarodnim tržištima i zbog odliva kapitala. Vlasti su potrošile stotine milijardi dolara da bi odbranile njegovu vrednost.
 
Državna agencija Sinhua prenela je da je Soros u prošlosti nekoliko puta predviđao ekonomske probleme u Kini. "Ili trgovci nisu uradili domaći zadatak ili namerno pokušavaju da stvore paniku i izvuku profit", navodi se u izveštaju.
 
Kineski list na engleskom jeziku "Global tajms" piše da zapadnjaci ne prihvataju odgovornost za probleme u svetskoj ekonomiji. Glasilo Komunističke partije Kine "Narodni dnevnik" na naslovnoj strani ismeva "objavljivanje rata kineskoj valuti".
 
Sorosa smatraju odgovornim da je doprineo finansijskoj krizi u Aziji 1997. godine.
 
Autor: capital.ba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija