Marketinški trikovi banaka: Šta je efektivna, a šta nominalna kamatna stopa kod kredita

Kako bi njihova ponuda izgledala bolje u odnosu na ponudu konkurencije, banke se u promociji svojih kredita koriste marketinškim trikovima i u prvi plan ističu vrednost nominalne kamatne stope (NKS).
Takve ponude izgledaju primamljivo, ali u isto vreme i zbunjujuće.
 
- NKS je nominalna kamatna stopa, tj. osnovna kamata koja predstavlja cenu kredita. Njom je definisano koliko morate platiti uslugu pozajmice. Prilično jednostavno i uporedivo ako gledate samu pozajmicu. Međutim, tržišna borba za klijenta i razvijene marketing metode su nam donele dosta varijacija na temu kreditnih proizvoda pa sada imate kombinovanje kredita sa tekućim računom, kreditnom karticom, osiguranjem kredita i slično - kaže Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala Kamatica.
 
On objašnjava da su često uslov za dobijanje kredita dodatne aktivnosti, koje predstavljaju i dodatni trošak, npr. izveštaj kreditnog biroa, procena nekretnine, osiguranje kredita i drugo. Upravo to povećava cenu koju ćete na kraju platiti i tako NKS gubi smisao, jer pored osnovne cene pozajmice potrebno je da platite i prateće proizvode i troškove.
 
- Tada na scenu stupa EKS, tj. efektivna kamatna stopa koja predstavlja objedinjenu cenu koštanja kredita sa svim pratećim troškovima. EKS tada postaje uporediv za različite ponude različitih banaka. Zato, prilikom potrage za kreditom tražite da vam kažu kolika je efektivna kamatna stopa i izaberite ponudu koja nudi najmanji EKS - objašnjava Uzelac za Danas.
 
On takođe ističe da je potrebno da prethodno definišete koliki iznos vam treba i koliko dugo biste ga otplaćivali, a zatim isto pitanje postavite u više banaka. To možete uraditi lično, ali i telefonski, mejlom. - Dodatno, ukoliko imate bolju ponudu, napomenite je, iznenadićete se kada na to odreaguju sa još povoljnijom ponudom - kaže Uzelac.
 
Autor: Danas
  • Mile

    05.02.2016 17:04
    @Namćor: Lopovluk se ne uči u školi. Ideja ti je dobra ali ne drži vodu. Taman dete naučiš kako da se odbrani od lopova a oni promene taktiku i metodiku-
  • djosa

    05.02.2016 11:21
    to nisu bankari, to su banksteri!
  • LOL

    05.02.2016 11:19
    @Namćor

    Lina verenica/verenik???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.