Od prodaje Delta sitija Srbiji ni dinar

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković ne mora državi da plati ni dinar poreza na transakciju kojom je tržne centre Delta siti u Beogradu i Podgorici prodao južnoafričkom fondu za 202,75 miliona evra.

Mišković je tržne centre "Delta siti" u Beogradu i Podgorici prodao južnoafričkom fondu "Hiprop investment limitid".

Od te transakcije država Srbija, međutim, neće dobiti ni dinara, a razlog je to što krajnji vlasnik "Delta sitija" nije iz Srbije već sa Kipra.

Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik "Delta sitija" je kompanija "Delta rilestejt" iz Beograda, čijih je 15 odsto akcija vlasnik "Hemslejd" sa Kipra, a 85 odsto "Delta investment" koji je 100 odsto u vlasništvu "Astatine holdings limited", takođe, sa Kipra.

"U toj situaciji porez se ne plaća ni u Srbiji ni na Kipru", rekao je konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Da su Miškovićeve firme iz Srbije, on bi morao da plati porez na prenos apsolutnih prava od 2,5 odsto i porez na kapitalni dobitak u ukupnom iznosu od 7,3 miliona evra.

Mišković je 2012. godine po osnovu prodaje trgovinskog lanca "Maksi" u budžet Srbije uplatio 25 miliona evra.  On to, međutim, nije morao da uradi jer se i "Maksi" nalazio u vlasništvu kompanije "Hemslejd" sa Kipra.

Ipak, formirao je novo pravno lice, "Delta kapital" sa sedištem u Beogradu i tako je stvoren pravni osnov da se porez plati u Srbiji.

Autor: Blic

  • ns

    10.02.2016 20:35
    Noletova skola.
  • Vojvodjanin

    10.02.2016 11:29
    HAHA, kakav majstor.

    Lopovsku srbiju i treba zavrnuti gde god je to moguce.
    Ako mislite da bi taj porez otisao na skole, obdanista i bolnice....grdno se varate.
  • Slobodan

    10.02.2016 11:17
    A Siniša Mali....svi ćute

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija