Narodna banka Srbije smanjila referentnu kamatu na 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije smanjio je danas referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena na 4,25 odsto, saopšteno je iz NBS.
Izvršni odbor je takođe doneo odluku kojom je smanjen koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu sa plus/minus 2,0 odsto na plus/minus 1,75 odsto.
 
Ta mera će, kako je ocenjeno, doprineti daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu, postepenom smanjenju raspona između izvršne i REPO stope i jačanju transmisije kroz kanal kamatnih stopa.
 
Odluka Izvršnog odbora da smanji referentnu kamatnu stopu je opredeljena očekivanim niskim inflatornim pritiscima po osnovu većine domaćih faktora, ali i nižim kako troškovnim, tako i pritiscima na strani tražnje iz međunarodnog okruženja.
 
Centralna banka je u 2015. sedam puta snižavala referentnu kamatnu stopu - sa osam na 4,5 odsto, a ovo je prvo smanjenje REPO stope u 2016. godini.
 
Prema oceni Izvršnog odbora NBS, sve izvesnije usporavanje rasta pojedinih zemalja u usponu, pre svega Kine, moglo bi da ima negativne efekte na globalnu tražnju i privredni rast, posebno na brzinu oporavka zone evra, najznačajnijeg trgovinskog partnera Srbije.
 
Na smanjenje inflatornih pritisaka deluje i dalji pad svetske cene nafte i drugih primarnih proizvoda i njihov niži očekivani rast u narednom periodu.
 
U takvim okolnostima moguće je i da će se normalizacija monetarne politike FED-a odvijati sporijom dinamikom nego što se prethodno očekivalo. Pored toga, kako se dodaje, monetarna politika Evropske centralne banke dodatno je ublažena u decembru, a najavljena je i mogućnost uvođenja novih ekspanzivnih mera u martu.
 
Izvršni odbor je ocenio da će do umerenog rasta međugodišnje inflacije doći od sredine godine i da bi ona krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja.
 
NBS će nastaviti pažljivo da prati kretanja u međunarodnom okruženju i da, kao i do sada, koristi sve raspoložive mere kako bi inflacija ostala niska i stabilna, što je, uz očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i relativno stabilan devizni kurs, uslov za ubrzan, ali održiv ekonomski rast.
 
Ublažavanju eventualnih eksternih šokova bitno doprinose i postignuti rezultati u oblasti fiskalne konsolidacije i održivosti javnih finansija, unapređenja poslovnog i investicionog ambijenta i smanjenja spoljne neravnoteže.
 
NBS očekuje da će nastavak ublažavanja monetarne politike biti praćen daljim padom kamatnih stopa na kredite i nastavkom započetog oporavka kreditne aktivnosti, što će doprineti i većim investicijama.
 
Izvršni odbor je usvojio februarski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u petak, 19. februara.
 
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. marta 2016, navodi se u saopštenju.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.