Kako je Srbija uštedela na padu cene nafte

Srbija je prošle godine za kupovinu sirove nafte potrebne domaćem tržištu potrošila oko 40 odsto novca manje nego 2015, zahvaljujući padu cena tog energenta, i ostvarila uštedu od 600 miliona dolara.

Dnevnik podseća da je u junu 2014. barel nafte tipa "brent" koštao oko 110 dolara i da od tada cena gotovo stalno pada, a sada je na nivou od oko 30 dolara za barel, što je i više nego tri puta jeftinije nego pre 20 meseci.

Tako značajan pad cene sirove nafte, dodaje se u tekstu, odrazio se i na prosečnu cenu "crnog zlata", jer je 2015. godine ona bila oko 54 dolara, dok je godinu ranije iznosila oko 98,50 dolara.

"Na domaće tržište godišnje se uveze oko 1.860.000 tona sirove nafte, odnosno oko 13.500.000 miliona barela. Uz prosečnu cenu sirove nafte tipa 'brent' od 54 dolara, 2015. godine je za njenu kupovinu na svetskom tržištu trebalo izdvojiti oko 733,2 miliona dolara, dok je godinu ranije, uz prosečnu cenu 'brenta' od oko 98,5 dolara barel, za te namene bilo potrebno čak 1.337.433.000 dolara", navodi Dnevnik.

Sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da je pad cene sirove nafte na svetskom tržištu nesumnjivo doveo do smanjenja odliva deviza, i to je dobra strana sniženja cena nafte. "S druge strane, uticaj pada cena nafte na naftnu privredu je drugačiji jer se, zbog nedostatka novca, ugrožava, odnosno smanjuje investiranje u istraživanje i proizvodnju nafte", kaže Mićović.

Delatnosti i aktivnosti koje preduzimaju naftne kompanije su veoma skupe i uz ovako niske cene, kakve su sada, nedostaje novac koji bi se ulagao u te oblasti, i to pre svega u regonima gde su i istraživanje i proizvodnja nafte složeniji, a pre svega u moru i polarnim predelima, dodao je on.

"Svako ima granicu do koje je proizvodnja nafte ekonomična, a ona je najniža na Bliskom istoku, gde je nafta najpristupačnija i proizvodnja najekonomičnija. Ukoliko potraje period ovako niskih cena nafte, za desetak godina bi se mogao pojaviti problem nedostatka te sirovine", rekao je Mićović.

Autor: Dnevnik

  • Pera

    13.02.2016 22:42
    Cena nafte
    Akcize, tj porezi su u ceni nafte preko 70%, sto bi znacilo da bismo mogli kupovati gorivo za manje od 30 din po litri, ali zasto bi to nasi politicari dozvolili? imamo dobre plate pa mozemo da placamo gorivo koje je skuplje no u Luxemburgu, Belgiji,Sloveniji,ili Francuskoj... Cak se i u Engleskoj gorivo moze kupiti ispod funte za litru! Nasi politicari nikome ne polazu racune. Bitno im je samo da su dzepovi iz kojih grabe i rasipaju pare uvek puni. Tako je i sa novcem od putarina, od carine...Ovo je pravi MONOPOLY....pazi gde stajes!
  • Observer

    12.02.2016 10:56
    Navika
    Pa nemojmo tako, vozači bi doživeli šok, ako bi pale cene goriva, ne valja se odvikavati stečenih navika, loše je to po zdravlje Demosa. Zato su mnogi utanjili, kao prvo penzioneri, pa onda i mnogi drugi. Napredujemo, ukopavamo kontejnere, sirotinja je osuđena na propast.
  • bobm

    11.02.2016 19:06
    u svetu cena litra nafte pala za 75 din a u srbiji 5? da li je bilo ko dao logicno objasnjenje zasto imamo najskuplju naftu u evropi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija