Istraga EU: Banke dogovarale cene obveznica

Evropski regulatori za zaštitu tržišnog nadmetanja pokrenuli su istragu protiv nekoliko banaka zbog sumnje da su dogovarale cene državnih obveznica.

Evropska komisija poslala je upitnike grupi tržišnih aktera, tražeći od njih informacije o cenama duga međunarodnih i regiona ispod nivoa država, kao i duga državnih agencija, a istraga je u početnoj fazi, piše Fajnenšel tajms.

Evropski regulatori žele da utvrde jesu li banke možda formirale kartel, napominje list, pozivajući se na upućeni izvor blizak istrazi. Na tom tržištu obveznice izdaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i regionalni zajmodavci poput nemačkih regionalnih banaka. Obveznice su obično pokrivene implicitnim ili eksplicitnim garancijama, ističe FT.

Tomson Rojters posebni servis IFR izvestio je u januaru, pozivajući se na nekoliko izvora, da američko ministarstvo pravosuđa istražuje četiri londonska trgovca takvim vrstama duga zbog sumnje da možda manipulišu njegovim cenama.

Ministarstvo istražuje pritužbe da su trgovci u nekoliko banaka dogovarali cene i delili informacije o određenim američkim državnim dolarskim obveznicama u posebnim komunikacijskim servisima na Internetu, korišćenim isključivo u tu svrhu, rekli su ti izvori. U ministarstvu nisu želeli da komentarišu tu informaciju.

FT piše da je istraga u EU verovatno počela u isto vreme kada i ona u SAD-u.

Evropski regulatori već su odredili nekoliko milijardi evra novčanih kazni bankama zbog dogovaranja nivoa ključnih finansijskih pokazatelja.

Autor: Jutarnji list

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija