Ovo je jedina zemlja koja ima devet valuta

Za većinu ljudi promena novca u jednoj valuti je zbunjujuća, a zamislite da morate da pratite devet.

Ova činjenica teško pada biznismenima u Zimbabveu, koji su prisiljeni da budu u ulozi deviznih trgovaca, nakon što je njihova nacionalna valuta srušena i povučena iz upotrebe.

Naime, Zimbabve već nekoliko godina nema nacionalnu valutu, a sve zbog neuspelog sporazuma s Međunarodnim monetarnim fondom.

Vlada ove države odlučila je da pored američkog i australijskog dolara uvede i južnoafrički rand, evro, britansku funtu, japanski jen, kineski juan, indijski rupi i afričku pulu.

"Većina valuta postoji zbog trgovine", rekao je za CNN guverner tamošnje banke Džon Mangudaja. "Pedeset odsto naše trgovine odvija se s Kinom i Južnom Afrikom, tako da moramo dozvoliti trgovinu u raznim valutama", dodao je on.

Na ulicama glavnog grada Hararea, većina preferira američki dolar, ali trgovci su primorani da prihvate različite valute. U blizini granice s Južnom Afrikom i Bocvanom popularni su rand, pula i evro. Ipak, popularnost randa je opala nakon što je prošle godine "potonuo" za 30 odsto.

Valutna kriza u Zimbabveu je počela 2000. godine, kada je vlada sprovodila agresivne zemljišne reforme. Kombinacija sankcija i gubitka poverenja u privredi dovela je do pada dolara u ovoj zemlji.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija