Petrović: Plate i penzije zamrznute još tri godine

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović poručio je da se fiskalna konsolidacija i reforme zaustavljaju, a još uvek nisu ostvareni ciljevi za ozdravljenje ekonomije.
On je poručio da je učinjen samo polovičan učinak, te da se jedino značajno smanjio deficit, što je veliki uspeh vlade. "Ali 3,7 odsto je još uvek veliki deficiti i ne obezbeđuje ozdravljenje", dodao je Petrović.
 
Ističe da u trogodišnjem planu vlade ne postoje kredibilne mere kojim bi se ovaj deficit smanjio što bi dovelo do smanjenja javnog duga.
 
“Kada je reč od otpuštanju 75.000 ljudi za tri godine - to je nerealna mera što se već pokazuje po onom što je do sada urađeno tako da ta mera neće doneti uspeh”, naveo je on. 
 
Prema njegovim rečima, potrebno je da se plate i penzije drže pod kontrolom, odnosno da ostanu zamrznute, kako bi se išlo ka ozdravljenju ekonomije u naredne tri godine, jer to je sada jedina konkretna mera štednje.
 
Petrović navodi da tokom 2015. jedva da su počele reforme kod javnih preduzeća, jedino se nešto radilo kod Železnica, dok su Elektro-privreda Srbije i Srbijagas i dalje problem. Kada je reč o preduzećima u restrukturiranju, Petrović smatra da je rešena tek trećina problema.
 
Što se tiče privatizacije, Petrović smatra da nema razloga za odlaganje rešenja za preduzeća kao što je Železara. 
 
“U problematičnim preduzećima ima 55.000 zaposlenih, odlaganje tih problema stvara deficit u nekim drugim sredstvima. Možda može da se reši sudbina 35.000 od ovih 55.000 u ovoj godini”, smatra prvi čovek Fiskalnog saveta. 
 
On ne smatra da će se ove godine naći rešenje za Železaru i RTB Bor, ali navodi da u slučaju Srbijagasa čak nije urađeno ni ono najbezbolnije. Za njega je Železnica nešto svetlija tačka, iako je reč o velikom problemu, on smatra da je napravljen profesionalno dobar plan i da se kreće u njegovu realizaciju.
 
Kada je reč o smanjivanju subvencija, Petrović smatra da ta mera nije dobro pripremljena, kao što su subvencije za javni servis, za koje se ne zna da li će biti dovoljne.
 
Autor: B92
Foto: Medija centar Beograd
  • PravnikNS

    03.03.2016 14:08
    Nije mi najjasnije kako oni kojima je ekonomija struka, i koji su navodno eksperti, ne shvataju jednu banalnu činjenicu - ako nemaš dovoljnu potrošnju, ti celokupan sistem privrede polako zaustavljaš. I to na sledeći način - manja plata=manja potrošnja i manje poreza na promet, manja potrošnja=manja proizvodnja, manja proizvodnja=manje radnih mesta, manje radnih mesta=manje poreza na plate, manje poreza na promet i plate=manje novca u budžetu, manje novca u budžetu=još manje plate i penzije. I tako u krug, dok svi ne pocrkamo. Ili dok neko ne skine sa vlasti one koji ovako razmišljaju.
  • djosa

    02.03.2016 21:20
    ne lipši magare do...
    ako je to u planu, može se zamisliti će se dešavati u stvarnosti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.