Kanada ostala bez zlatnih rezervi

Kanada je potrošila sve svoje zlatne rezerve. Prvi put od 1935. godine zemlja je ostala bez zlata.
Obim zlatnih rezervi u Kanadi bio je u konstantnom padu tokom poslednjih 50 godina. Sredinom šezdesetih, kanadske zlatne rezerve premašivale su 1.000 tona. Do 1985. godine, polovina je prodata. U 2015. godini, rezerve su bile “teške” oko tri tone, a trenutno zemlja nema ni grama zlata.
 
Prema podacima ministarstva finansija, Kanada je prodala 41,106 unci zlata kovanog novca u decembru prošle godine i još 32,860 unci zlatnika u januaru ove godine. Preostalih 21.929 unci je prodato u februaru.
 
Iz ministarstva poručuju da je sve urađeno planski i da se je ovo dugoročniji potez. Naime, država odavno planira da se oslobodi zlata kao svoje imovine.
 
"Ovih dana, zlato nema pravnu svrhu koja je neophodna u monetarnoj politici. Zašto biste držali zlato, osim ako se ne poštuje neka tradicija?", rekao je Jan Li, profesor na jednom Univerzitetu u Otavi.
 
Prema njegovim rečima postoji i bolja imovina nego što je zlato i ovo je, kaže, pametna odluka Vlade.
 
Autor: agencije

Teme

kriza

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.