Banke tužile Hrvatsku zbog "švajcaraca"

Banka Inteza i Unikredit banka, a verovatno i Erste i Rajfajzen, tužile su državu Hrvatsku Međunarodnom sudu za rešavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu zbog povrede statusa pravnog lica i umanjenja dobiti, objavio je danas Jutarnji list.
Razlog je Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u evre, koji je donela prošla hrvatska vlada, a koji je bankama prouzrokovao trošak od oko osam milijardi kuna (oko 1,0 milijarde evra), navodi list. "Znam za tužbu banaka. Još je rano da se Vlada o tome izjašnjava", odgovorio je danas ministar finansija Zdravko Marić na pitanje novinara.
 
Ranije danas, glavni koordinator Udruženja bankarskih klijenata Franak, Goran Aleksić, izjavio je da je Hrvatska mogla da izbegne tužbu banaka arbitražnom sudu u Vašingtonu da je "na vreme sela s bankarima i zapretila im uvođenjem poreza na aktivu". Aleksić je objasnio da se ne radi o tužbi, već o tome da banke traže da se arbitražom utvrdi da li je Hrvatska smela da donese taj zakon. Hrvatska je, dodaje, potpisnica sporazuma prema kojem mora da poštuje odluku arbitraže.
 
"Ukoliko arbitraža utvrdi da država nije smela da donese Zakon o konverziji, odnosno ako utvrdi da Hrvatska mora da vrati novac bankama, i dalje nije kasno da se bankama uvede porez na aktivu i da se one tako dovedu u pat poziciju", naveo je Aleksić. Dodao je da banke u slučaju uvođenja tog poreza na kraju ne bi dobile taj novac, jer bi situacija bila nerešena.
 
Zagrebački Poslovni dnevnik podseća da je Hrvatsko udruženje banaka procenilo da će zbog primene spornog zakona banke biti u minusu oko osam milijardi kuna (mada će konačni iznos tek morati da se utvrdi) i da su domaće banke podnele ustavnu tužbu u Hrvatskoj zbog konverzije "švajcaraca", dok su neke od njih pokrenule i postupke unutar Evropske unije i evropskih sudova.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.