Intel otpušta 12.000 radnika

Američka tehnološka kompanija Intel otpustiće do 12.000 radnika širom sveta, u nastojanju da reorganizuje poslovanje i smanji zavisnost od posrnulog tržišta ličnih računara (PC).

Do sredine 2017. godine, restrukturiranjem će biti elimisano oko 11 odsto radne snage Intela, a cilj je da se "ubrza evolucija sa PC kompanije na kompaniju koja proizvodi na milijarde pametnih uređaja povezanih na računar", navodi se u saopštenju ove grupacije sa sedištem u Kaliforniji.

Otpuštanja će, kako je saopšteno, biti realizovana kroz kombinaciju dobrovoljnih i prisilnih otkaza.

Za pokrivanje troškova smanjenja broja zaposlenih, Intel će izdvojiti 1,2 milijarde dolara, a od ovog programa očekuje uštedu od 750 miliona dolara u 2016. godini i 1,4 milijarde dolara uštede do sredine 2017. godine.

Prodaja ličnih računara početkom 2016. godine pala je šesti kvartal zaredom, potonuvši na nivo koji nije viđen još od 2007. godine. Posle ovakve objave, akcije Intela su pale više od dva odsto, na 30,90 dolara.

Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija