Šveđani rade najduže, Italijani najkraće

Radni vek građana Evropske unije se, kao i životni vek, povećava, i on u proseku iznosi 35,4 godine.

To je skoro dve godine (1,9) više nego pre deset godina.

Ljudi u EU koji danas ulaze u svet rada mogu, dakle, očekivati da će biti aktivni (bilo zaposleni ili nezaposleni) gotovo dve godine duže.

Dve krajnosti u Uniji u tom pogledu predstavljaju Švedska i Italija. Očekivani radni vek Šveđana i pre deset godina bio je natprosečnih 38,9 godina, a u međuvremenu je povećan na čak 41,2 godine. Pri vrhu je još nekoliko (naj)bogatijih članica EU, od Holandije i Danske do Velikoj Britanije i Nemačke. Šveđani će, na primer, raditi punih deset godina više nego Italijani.

Iako se i kod njih beleži povećanje, u proseku će Italijani u životu raditi najkraće, 30,7 godina. Pre deset godina po kratkoći su prednjačili Mađari i Maltežani.

Povećanju radnog veka na nivou EU doprineće najpre žene. Kod njih se očekivani radni vek od 2005. povećao za 2,6 godina - na 32,8, dok je kod muškaraca pomak samo godinu dana, sa 36,7 na 37,9 godina, a u pet zemalja (uglavnom mediteranskih) se i smanjio.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija