Isplaćuju bonus radnicima koji ne idu na bolovanje

Nemački automobilski koncern Dajmler ubuduće će svojim radnicima isplaćivati specijalni bonus ako budu retko izostajali s posla iz zdravstvenih razloga i istovremeno uvodi besplatan zdravstveni pregled u svrhu prevencije i ranog otkrivanja bolesti.
"Dogovorili smo se, uzimajući u obzir sve interese, da uz uvođenje besplatnog sistematskog pregleda pristanemo i na isplatu bonusa u slučaju retkog odlaska na bolovanje", rekao je predstavnik radnika Majkl Breht.
 
Dajmler će radnicima koji tokom godine nisu izostali s posla zbog bolesti plaćati bonus od 200 evra.
 
Kritičari u ovom programu vide opasnost da će radnici kriti da su bolesni jer je sad motivacija da se na posao odlazi uprkos narušenom zdravstvenom stanju porasla.
 
"Finansijski podsticaji mogu radnike navesti na to da uprkos bolesti dolaze na posao. U pojedinim slučajevima to može izazvati pogoršanje zdravstvenog stanja", rekao je predsednik Saveza specijalista medicine rada Volfgang Panter.
 
Dajmler je, u poređenju s ostalim automobilskim kompanijama, poznat i po visokim godišnjim bonusima koji se određuju prema dobiti. Ove godine će radnici te kompanije, prema informacijama Frankfurter Allgemeine Zeitunga, dobiti bonus od 5.625 evra.
  • lear

    18.12.2016 15:06
    lir
    I lir kod nas isto placa ko ne ide na bolovanje.A radnici ipak malo malo na bolovanju. Pitam se zasto? Verovatno je jako dobro. Supervizor te ganja i ostali uz njega.
  • Z.....

    17.12.2016 18:26
    @eh
    Ovako to izgleda u mojoj DRZAVNOJ firmi : Ja se razbolim, moje kolege me teraju kuci da ih ne zarazim, meni se ne ide na bolovanje da mi ne "skresu" platicu na 65% jer sam samohrani roditelj, a sef ( politicki podoban sa ??? fakultetom ) me zove kuci telefonom i preti da se pod hitno pojavim - jer mu se "drma" fotelja a on ne ume nista da odradi umesto mene. Radnik je jadnik ma gde bio.
  • DonJuan

    17.12.2016 18:15
    @eh
    Naravno da pricam o privatnom sektoru, jedinom gde mozda mozes naci posao, ako ne poznajes premijera licno da probijes njegovu prevarantsku zabranu zaposljavanja u drzavnom sektoru. U drzavnoj sluzbi se koliko-toliko postuju prava zaposlenih, ali su plate i mogucnost napredovanja mizerni, a svi jurcaju tamo ne zato sto je pri drzavi dobro, nego zato sto je kod privatnika triput gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija