Kako se računa prosečna plata u Srbiji?

Kada državni statističari objave kolika je posečna plata, građani Srbije mahom požele da imaju tolika primanja.
Prosek koji Zavod za statistiku izračuna, utisak je, nedostižan je za veliki broj ljudi. 
 
U javnosti se polemiše da je razlog metodologija prema kojoj se ne beleže sve plate, pre svega preduzetnčke. Prvi čovek srpske statistike kaže za N1 da i preduzetnici ulaze u uzorak preduzeća koji se obrađuje.
 
"Ne može se reći u statističkom smislu da postoji kvarenje statističkog podatka. Naprotiv. Ta polemika je, manje-više, kako bi se reklo, prilično motivisana nekom vrstom opšte pristrasnosti da su plate manje nego što prikazuje statistika", kaže Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.
 
Naravno statistika ne beleži plate koje radnici dobijaju na ruke. Takođe, u statističkoj raspodeli uvek je mnogo više onih koji dobijaju manje od proseka. Uobičajeno je, kažu stručnjaci, da su dve trećine plata niže od prosečne. 
 
Pošto statistika nema podatke o svakoj isplaćenoj plati, nego barata sa uzorkom, nemoguće je utvrditi za koliko para mesečno radi najveći broj građana. Objašnjenja, međutim, ne zvuče svima ubedljivo i mnogi imaju utisak da je statistika nerealna.
 
"Taj osećaj apsolutno i ja imam. Prosto ne mogu da verujem da je toliki prosek, zato što znam da ogroman broj zaposlenih prima zaista male plate", kaže za N1 Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca. Dodaje i da u državnoj službi, na primer kada je reč o prosvetarima, radnici imaju niža primanja od prosečnog. Sa druge strane, prosek podižu visoke plate u pojedinim granama, poput finansija ili IT sektora, ali i u nekim državnim preduzećima.

Teme

PLATE
  • perudin

    09.09.2017 14:57
    plata
    plata mi je 200evra a racuni u stanu 22000dinara pa ti sad vidi sta jedem ceo mesec
  • G

    10.02.2017 22:08
    Drago mi je da građani nisu glupi i da koriste svetski priznatu taktiku gde kukanjem o tačnosti statistike na internetu postižu da im se uveća plata odnosno da pronađu bolji posao bez da ga zaista traže. Tačno zbog ovoga ovde, oslikano u komentarima, je razlog zašto imate toliku platu koliku imate.
  • Bojan

    10.02.2017 03:12
    Ako je metodologija izracunavanja ispravna, onda se zaboravlja da se napomene da u drustvu vecinskim kapitalom raspolaze mali broj pojedinaca, dok preko 90% legalno zaposlenih u Srbiji radi za platu ispod te imaginarne prosecne. Ideal za svaku ozbiljnu drzavu mora biti srednja klasa, gde se prebogati oporezuju, a siromasnima pomaze socijalnim davanjima dobijenim iz tog poreza...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.