Bez plaćanja poreza za mlade koji tek otvaraju firmu

Početnike u poslovanju neophodno je osloboditi plaćanja poreskih obaveza u prvoj godini, kako bi se podstakli mladi i nezaposleni da biznis vode u legalnim tokovima.
Bez plaćanja poreza za mlade koji tek otvaraju firmu
Foto: Pixabay
Ovo je ocena Analize poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je realizovao NALED u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, a uz podršku Nemačke razvojne saradnje.
 
Ideja je da se od plaćanja poreza na dobit i poreza i doprinosa na zarade odnosno paušalnog poreza u trajanju od godinu dana, izuzmu preduzetničke radnje i mikro firme. Namenjen je mladima koji su u poslednjih šest meseci završili srednju školu ili fakultet, kao i onima koji su duže od šest meseci na evidenciji NSZ. Zdravstveno osiguranje za njih i njihove radnike bilo bi pokriveno iz budžeta dok bi mogli sami da uplaćuju doprinose za penziono i nezaposlenost.
 
"Primenom ove mere omogućili bismo da već sledeće godine gotovo 8.000 novih preduzetnika doprinese ekonomskom razvoju Srbije, a da za to potrošimo osam puta manje novca nego što se sada izdvaja za programe podrške", istakao je Goran Pitić, predsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju.
 
Istraživanje na primerima frizerskog salona i IT firme pokazalo je da je za osnivanje preduzetničke radnje potrebno jednokratno izdvojiti od 4.610 do čak 31.610 dinara, a za pokretanje društva s ograničenom odgovornošću između 10.370 i 57.370 dinara. Sledi mesečno plaćanje poreskih obaveza koje u slučaju preduzetnika na godišnjem nivou idu od 145.000 do gotovo 400.000 dinara dok su za DOO nešto manje od 180.000 dinara.
  • dule

    12.10.2017 08:23
    A zar nije logičnije da bude - bez plaćanja poreza za firme koje nemaju prihode?

    Pa ko se snašao i počeo da prihoduje - taj da plaća poreze.

    A ko nije - da mu otvaranje firme, pored potrošenog vremena, ne bude kazna i u finansijskom smislu (porezi).
  • Iskusan

    12.10.2017 06:41
    Malo direktnije
    Ma, dajte vi onih 10.000 evra po otvorenom radnom mestu, kao i stranim "investitorima".
    Ili plaćajte doprinose svojim "mladima".
    Porez je ništavna stavka u odnosu na sve ostalo.
    Nakon 12 godina iskustva, samo me puškom mogu naterati da u Srbistanu otvorim nešto legalno.
  • nsadjan

    12.10.2017 03:18
    odlicna ideja
    o ovome se prica godinama a nikako da se sprovede u delo. a mislim da bi to bio odlican potez. za tih godinu dana ili posao krene ili ne, a taj novac za poreze i doprinose malo koji pocetnik ima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.