U Evropi se povlači 60.000 audija zbog nelegalnog softvera

Nemačke vlasti su naredile povlačenje iz prodaje 60.000 vozila "audi A6" i "audi A7" pošto je otkriven "nelegalan softver".
U Evropi se povlači 60.000 audija zbog nelegalnog softvera
Foto: Pixabay
Navodno, softver je sposoban da prikazuje lažne nivoe emisije štetnih gasova, saopštila je nemačka savezna agencija za automobile KBA. Opoziv se u Nemačkoj odnosi na 33.000 vozila s motorom po standardu Euro šest, naveo je portparol KBA.
 
Audi je potvrdio da je gotovo 60.000 tih vozila u Evropi. 
 
Ta kompanija, deo Folksvagena i već umešana u skandal "dizelgejt", saopštila je početkom maja da obustavlja isporuku nekih modela A6 i A7 zbog "otkrivenih neregularnosti" u dizel motorima. 
 
"Neregularnosti se tiču softera za kontrolu u dizel motorima V6 i otkrivene su tokom interne istrage o dizelu", saopštio je tada Audi. KBA je pre toga pokrenula istragu zbog "sumnje u manipulaciju". 
 
Audi je naveo da radi na poboljšanju softvera. 
 
Prema navodima lista Špigl, prevara se odnosi na sistem protiv zagađenja AdBlu, tečnost koja "upija" azot-dioksid. Sistem za kontrolu motora ograničava ubrizgavanje te skupe tečnosti na manju količinu od potrebne između dva tehnička pregleda i tako povećava emisiju štetnih gasova. 
 
Vlasti su u februaru već zapretile Dajmleru i Folksvagenu masovnim povlačenjem vozila, nakon što je otkrivena manipulacija sa AdBluom. Nemačko pravosuđe je u februaru i aprilu pretresalo kuće i radna mesta zaposlenih u Audiju, u okviru istrage skandala "dizelgejt" koji potresa autoindustriju od 2015. godine. 
 
Folksvagen je u jesen 2015. godine priznao da je 11 miliona svojih dizel vozila, od čega oko 600.000 u SAD, opremio softverom sposobnim da lažira rezultate testova zagađenja. Skandal je tu firmu već koštao više od 25 milijardi dolara povlačenjem vozila i sudskim postupcima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija