Sloga: Predloženi minimalac sramotan i ponižavajuć, već ga je pojela inflacija

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" odluku Vlade Srbije da uvećanje minimalne cene rada od 8,6 odsto za 2019. godinu, odnosno 155 dinara po satu, ocenjuju sramnom i ponižavajućem.
Sloga: Predloženi minimalac sramotan i ponižavajuć, već ga je pojela inflacija
Foto: 021.rs
Kako navodi "Sloga", takvu odluku je nemoguće komentarisati u bilo kakvom pozitivnom smislu, osim da je to povećanje unapred "pojela" realna inflacija, a ne zvanična statistika kojom vlast barata.
 
"To što se 'navodno' sa ovom odlukom nisu saglasili predstavnici takozvanih reprezentativnih sindikata, Samostalnog i UGS 'Nezavisnost' - ne umanjuje njihovu punu odgovornost i krivicu jer učešćem u radu Socijalno - ekonomskog saveta daju pun legitimitet ovakvim ponižavajućim odlukama prema onima čije bi interese trebalo da brane i čiju članarinu ubiraju, a to su radnici", navodi "Sloga".
 
Ipak, kako dalje ističe "Sloga", najveću odgovornost snosi aktuelna vlast i kompletna Vlada Srbije "na čelu sa nekompetentnom premijerkom i još nekompetentnijim ministrom finansija Sinišom Malim koji svoje odluke ne donose samostalno već isključivo po diktatu iz predsedništva Srbije na Andrićevom vencu".
 
"Posle niza predhodnih štetnih mera, od neustavnog umanjenja penzija, ukidanja raznih socijalnih davanja, pa do platnih razreda za zaposlene u javnoj upravi i držanja niske minimalne cene rada, vlast očigledno nema rešenja za jačanje ekonomije na realnoj osnovi, osim da se zadužuju kod međunarodnih bakarskih institucija", smatraju u "Slozi" i dodaju da to za posledicu ima dalji nastavak štednje na plećima građana, po modelu presipanja budžetskih sredstava iz šupljeg u prazno, kao i privlačenju stranih investitora uz subvencije i garanciju da će im kao poslodavcima obezbediti jeftinu radnu snagu.  
 
"Sloga" zaključuje da će mali minimalac nastaviti još veći egzodus obrazovanih i kvalifikovanih ljudi u inostranstvo, tamo gde se njigov rad više plaća i ceni.
 
Podsetimo, juče je nakon sednice Socijano-ekonomskog saveta saopšteno da su Vlada Srbije i poslodavci postigli sporazum oko nove minimalne cene rada, odnosno njenom povećanju od 8,6 odsto, dok sindikati koji su učestvovali u pregovorima ne pristaju na ovoliko povećanje i traže da ono bude najmanje 10 odsto. Kako su ranije naveli sindikati, potrebno je da se minimalna cena rada izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja trenutno iznosi 36.000 dinara. Sa novim povećanjem minimalac će biti oko 27.000 dinara.
  • Emil

    11.09.2018 19:14
    Sloga ?
    Vi u Slozi ste bas neslozni .
  • Futog

    11.09.2018 18:04
    Www
    Pozovite radnike na ulice! Garantujem da nece niko doci! Znaci da su zadovoljni!
  • Radnik

    11.09.2018 16:54
    Isplatite nam bruto da imamo za goli život.
    Dosta smo od poreza i doprinosa koji nam skidate sa plate finasirali tudje penzije i plate viška zaposlenih kod države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Srpska ekonomija raste uprkos izazovima

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na prolećnom zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke da srpska ekonomija raste, uprkos izazovima.

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.