Nedimović: Poljoprivrednici ne moraju da vode poslovne knjige

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da poljoprivredna gazdinstva nemaju obavezu vodjenja poslovnih knjiga, već samo oni koji su u sistemu PDV-a i registrovani kao preduzetnici.
Nedimović: Poljoprivrednici ne moraju da vode poslovne knjige
Foto: 021.rs
"To su dezinformacije, molim vas nemojte da uzenemiravate naše seljake, imaju svog posla", rekao je Nedimović.
 
On je naveo da je dobra vest to što će od decembra za izvoz srpske pšenice posle 30 godina biti otvoreno egipatsko tržište.
 
"Godinu dana smo radili da se kvalfikujemo za njihovo tržište. Ove godine imamo dva miliona tona pšenice. Sada će proizvodjači biti mnogo ohrabreniji da ulaze u setvu pšenice", kazao je Nedimović.
 
Kako je dodao, Srbija ne želi da bude usmerena samo na jedno tržište, što je do sada bila Rusija, jer mora imati neku alternativu ukoliko nešto krene naopako sa tržištem: "Nama je ideja da sa Kinom i Indijom otvaramo neka nova tržišta, možda i na prostoru severne Afrike, pre svega Maroka i Alžira, da se vratimo na neke prostore gde smo nekada bili prisutni sa poljoprivrednim proizvodima".
  • Neko

    18.10.2018 10:18
    Свако комерцијално пољопривредно газдинство се у пореском смислу сматра предузетничком и као такво, требало би да буде регистровано у АПРу и Пореској управи..што значи да може да се определи за паушално опорезивање прихода до 6000000 динара годишње, односно да води књиге по систему простог или двојног књиговодства, као и сваки други предузетник.
    У супротном, како ће држава знати када је тај пољопривредник достигао приход од 8.000.000 динара када обавезно улази у систем ПДВа...?
    Због лоше пореске контроле, сада имамо потпуно хаос и већина ПГ-а ради у сивој зони..ето вам нових буџетских прихода, да не подиже те старосну границу и оштећује те стара и изнемогла лица..
  • Vlada

    18.10.2018 07:23
    ---
    Ministar poljoprivrede nije ovlašćen da daje izjave da li je poljoprivredno gazdinstvo u obavezi da vodi poslovne knjige. To reguliše Zakon o računovodstvu. Njegova izjava, u samo toj jednoj rečenici sadrži netačnost u vezi sa tim da gazdinstvo registrovano kao preduzetnik mora da vodi knjige. Ako takav preduzetnik nije u sistemu PDV-a onda ne mora da vodi knjige. Diletantski vođa koji se u sve petlja bira takve ministre - neznalice!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.