Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a

Dokumentarno-igrana serija o pesniku Tinu Ujeviću (1891-1955) prvi je zajednički projekat HRT-a i RTS-a posle prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o saradnji, saopštio je Javni servis Srbije.
Snimanje serije počelo je u Hrvatskoj prošle godine, a u Beogradu, gde je Tin Ujević proveo skoro 10 godina, biće snimano u maju. Snimaće se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu...
 
Serija rasvetljava lik Tina Ujevića kao pesnika, ali i kao političkog aktiviste u mladosti koji je bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja. Osvetljava se njegov buntovnički i boemski duh.
 
- Reč je o kontradiktornoj ličnosti. S jedne strane neka vrsta duhovnog askete, pristalica orijentalne filozofije. S druge strane boem, u nekim fazama i alkoholičar. Nadam da će se na neki način približiti savremenom gledaocu - ističe reditelj Davor Žmegač. Lik mladog Ujevića tumačiće Igor Kovač, starog Milan Pleština, dok će narator biti Mislav Čavajda.
 
Serija će imati četiri epizode po 55 minuta i biće emitovana na jesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.
 
- Ovo je prva takva saradnja nakon rata. Mislim da i jedna i druga strana očekuju dobar proizvod. Naravno da ćemo sarađivati i dalje kao dva velika javna servisa - istakla je Jasmina Božinovski Živalj sa HRT-a. Ona je dodala da su veliki projekti skupi za svaki javni servis.
 
Glavni urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić ocenio je da je ova serija jedan od važnih projekata koji RTS ima u narednom periodu. - Dobar motiv je i saradnja sa HRT koji će dati osnovu tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovde u Srbiji koliko i u Hrvatskoj, ali i sve one koje će delo Tina Ujevića ponovo privući ka novom čitanju - primetio je on.
 
Tin Ujević, svojevrsni nomad, živeo je, sem u rodnom Vrtgorcu, i u Imotskom, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Sarajevu.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.