Džon Mektirnan reditelj filma "Umri muški" gost FEST-a

Gost 44. FEST-a biće Džon Mektirnan, tvorac nekih od najpopularnijih holivudskih filmova među kojima su "Predator", "Umri muški" i "Lov na crveni oktobar", najavili su organizatori festivala koji se održava od 26. februara do 6. marta.
Mektirnan je studirao filmsku režiju na Američkom filmskom institutu. Prvi igrani film, "Nomadi", režirao je 1986. godine. Iako film nije postigao neki zavidan uspeh na blagajnama, privukao je pažnju velikih studija, pa mu je poverena režija blokbastera "Predator".
 
"Predator" je ostvario veliki uspeh kod publike, utvrdio status Arnolda Švarcenegera kao akcione zvezde i omogućio Mektirnanu da snimi svoj najvažniji film u karijeri - "Umri muški". "Mnogi smatraju da je film "Umri muški" prekretnica u akcionom žanru i dan-danas služi kao inspiracija mnogobrojnim rediteljima. Film je lansirao Brusa Vilisa u sam vrh holivudske elite i inspirisao četiri nastavka, od kojih je Mektirnan režirao drugi deo", podsećaju organizatori.
 
Mektirnan je odbio da režira prvi nastavak jer je bio zauzet novim projektom - špijunskim trilerom "Lov na crveni oktobar". U komediji "Poslednji akcioni heroj" ponovo je sarađivao sa Švarcenegerom u parodiranju akcionih blokbastera koji su ih obojicu proslavili.
 
Režirao je i rimejk klasika "Afera Tomas Kraun", krimi-triler koji je naišao na odlične reakcije publike i kritike koja nije uvek blagonaklona prema rimejkovima. Organizatori FEST-a podsetili su da je Mektirnan nedavno saopštio da je napisao scenario za nastavak tog filma, što je obradovalo mnoge fanove koji duže od decenije čekaju na novi film legendarnog reditelja.
 
Autor: Beta

Teme

FEST

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.