Obeleženo 190 godina postojanja Matice srpske

Svečanom sednicom u salonu Matice srpske, sinoć je obeleženo 190 godina postojanja ove kulturne institucije.
Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je poručio da ona ima značajnu ulogu u očuvanju srpske kulture i srpskog narod u "ovom ogromnom prostoru globalizacionih procesa koji mogu imati fatalan ishod po sudbinu malih naroda".
 
"Po načinu na koji se odnosi prema finansiranju Matice srpske mislim da nije dovoljno jasno koliko je važno da se očuva 'Letopis Matice srpske' ili koliko je važno da razvijamo enciklopedistiku koju do sada nismo imali, a koju u Matici razvijamo najefikasnije i najbrže što se može. Uprkos značaju tih disciplina mi nemamo onakvu finansijsku podršku kakvu bi trebali imati", poručio je Stanić. 
 
Na sednici je pesniku Đorđu Nešiću uručena "Zmajeva nagrada" za zbirku pesama "Bolje biti u manjini".
 
Nešić je istakao da je ponosan na to što je dobio "Zmajevu nagradu" za koju je rekao da je jedna od najznačajnijih poetskih nagrada u srpskoj kulturi. "Nagrada me uvodi u red nekoliko desetina jako važnih pesnika koji su dobitnici te nagrade i u svakom slučaju će mi jako puno značiti i ubuduće", dodao je Nešić. 
 
On je pojasnio da njegova knjiga pesama "Bolje biti u manjini" nosi naslov po jednoj pesmi koja se u njoj nalazi, a da šalje poruku da manjinsku poziciju slavi kao, kako je rekao, "poziciju aktiviteta, jer onaj ko je u manjini mora da preduzme nešto kako bi promenio svoju poziciju".  Konkretan povod za nastajanje te pesmne, kako je naglasio, je položaj srpske manjine u Hrvatskoj.
 
Najstarija kulturna institucija osnovana je 1826. godine u Pešti, a u Novi Sad je premeštena 1864. Osnovali su je peštanski Srbi Jovan Hadžić, Gavrilo Bozitovac, Jovan Demetrović, Josif Milovuk, Petar Rajić, Andrija Rozmirović i Georgija Stanković. Prvi predsednik Matice Srpske je bio književnik Jovan Hadžić, dok je prvi sekretar bio novinar Teodor Pavlović.
 
"Letopis Matice srpske", najstariji književni časopis u Evropi, izlazi od 1824. godine, a "Zmajeva nagrada" je ustoličena 1953. godine u znak sećanja na pesnika Jovana Jovanovića Zmaja.
 
Autor: Tanjug/ 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.