VIDEO: "Nova" Rembrantova slika

Iako je čuveni slikar Rembrant Harmenson van Rajn umro 1669. godine, on zahvaljujući današnjim umetnicima "i dalje stvara nove slike".
Ili bi u to želela da vas ubedi grupa umetnika koja je pomoću posebnog softvera stvorila "poslednju Rembrantovu sliku".
 
Grupa autora se tokom predstavljanja projekta "Sledeći Rembrant" zapitala se da li se starom majstoru može ponovo udahnuti život putem stvaranja nove slike?
 
Cilj projekta je bio da algoritam analizom celokupne Rembrantove umetničke produkcije stvori "novu sliku", koja će se razlikovati od prethodnih ostvarenja, ali će i dalje to biti njegovo sopstveno delo.
 
Tokom 18 meseci, tim istoričara umetnosti, inženjera i programera stvorio je delo štampano u 3D tehnici, koje je zasnovano na 168.263 fragmenata Rembrantovih slika i sastoji se od 148 miliona piksela.
 
"Ova ideja dočekana je sa mnogo neverice i skepticizma. Takođe, doći na ideju je jedna stvar, a sprovesti je u delo je nešto sasvim drugo", izjavio je kreativni direktor Bas Korsten.
 
Korsten ističe da ovo nikako nije novi Rembrant, jer kako kaže, samo Rembrant može da stvori novog Rembranta. Međutim, on smatra da je ovo odličan način da ljudi shvate šta je Rembranta činilo Rembrantom. "To je jedan od načina da stare majstore održimo u životu", dodao je on.
 
"Nova" slika biće izložena u jednom od muzeja u Amsterdamu.
 
 
Autor: B92
  • Palma

    08.04.2016 15:54
    Drago mi je da je Rembrant dobro posle toliko godina, mi cemo ga sigurno zvati da u Jagodini napravi izlozbu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.