Pronađen pribor za pisanje star 1.800 godina

Arheološka iskopavanja u severozapadnoj Turskoj otkrila su pribor za pisanje, odnosno stilus, star oko 1.800 godina.
Na arheološkom nalazištu Asos, poznatom i kao Behramkale, na kojem se nalazilo jedno od značajnih lučkih naselja u vremenu Rimskog carstva, ranije su otkriveni ostaci drevnog pozorišta i ostaci zidova.
 
Profesor Nuretin Arslan, vođa arheološke ekipe, kazao je da je pronađeni duguljasti predmet od bronze, ima oštru jednu, te malo ravniju drugu stranu. Prema njegovim rečima, bio je korišćen za pisanje, računanje i beleženje, prvenstveno na voštanim tablama korišćenim u tom periodu.
 
"Ravniji deo bio je korišćen za korekciju eventualnih grešaka, kao što se danas koriste gumice", rekao je Arslan i dodao da je svaki pismen čovek u tom periodu posedovao vlastiti stilus. Prema njegovim rečima, u tadašnjem vremenu i okolnostima, pismenost nije bila odlika samo slobodnih i imućnijih, nego su i brojni robovi znali da pišu i čitaju.
 
"Pismeni robovi su ovakve predmete koristili da bi beležili i računali za svoje gazde, uglavnom", pojasnio je. On je podsetio da su arheolozi na istom nalazištu ranije otkrili delove vaze koji datiraju iz perioda od pre oko 2.500 hiljade godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.