Eurimaž podržao film Srdana Golubovića

Na sesiji "Eurimaža", fonda Saveta Evrope za podršku filmu, održanoj u Skoplju, podržani su film "Otac" u režiji Srdana Golubovića i projekat srpske manjinske koprodukcije "Država" u režiji Vinka Brešana.
Eurimaž podržao film Srdana Golubovića
Foto: Pixabay
Goluboviću, reditelju filmova "Apsolutnih sto", "Klopka" i "Krugovi", odobreno je 240.000 evra, a nakon većanja komisije projekat filma "Otac" dobio je srednju ocenu 9,75.
 
"Otac" nastaje kao koprodukcija Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske i Slovenije, a na filmu sarađuju produkcijske kuće "Baš Čelik" (Srbija), "ASAP Films" (Francuska), "Neue Medioplos Filmproduktion GMBH" (Nemačka), "Propeler Film" i "SČA/PRO.BA" (Hrvatska) i "Vertigo" (Slovenija). Ovom projektu je u junu prošle godine odobren novac i na konkursu Filmskog centra Srbije, kao i sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u decembru. Osim toga, Golubovićev film je podržan i u Francuskoj, na konkursu Centra za film i pokretne slike, pri tamošnjem Ministarstvu kulture.
 
Film "Otac" doneće priču o gotovo sizifovskom junaku, odbačenom i marginalizovanom radniku u zemlji u kojoj radnici više ne postoje, koji u potrazi za pravdom, sam protiv svih, pokušava da pobedi okrutnost birokratizovanog sistema koji mu je uskratio pravo na sopstvenu decu. Izuzetno snažan i emotivan scenario u formi "filma o putovanju" prikazuje, kako se navodi u saopštenju Filmskog centra Srbije, junaka uvučenog u kafkijanski svet koji pokušava da sačuva svoju porodicu i svoje dostojanstvo na jedan moralno superioran način.
 
Na ovoj sesiji "Eurimaža" odobrena je i pomoć u istom iznosu od 240.000 evra i novom filmu Vinka Brešana poznatom po ostvarenjima "Kako je počeo rat na mom otoku", "Maršal", "Svjedoci", "Nije kraj". Brešanova "Država" (What a Country) ocenjena je srednjom ocenom 9,50, a budući da je jedan od koproducenata beogradska kuća "Zillion film", to ostvarenje je, između ostalog, i manjinska srpska koprodukcija. Projekat filma "Država" je u kategoriji manjinskih koprodukcija potpomognut i na konkursu Filmskog centra Srbije.
 
"Država" je projekt već proverenog hrvatskog tandema za bioskopske hitove, redatelja Vinka Brešana i scenarista Mate Matišića. Kako su umetnički savetnici Hrvatskog audiovizuelnog veća svojevremeno obrazložili, scenario je "pun originalnih motiva i apsurdnih, nadrealnih prizora kojima je nemoguće prestati smejati se".
 
U radu fonda Saveta Evrope učestvovao je i Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, koji je bio i član radne grupe za polnu ravnopravnost, u okviru koje je najavljeno istraživanje koje se priprema za sledeću godinu i koje će mapirati rodnu ravnopravnost u srpskoj kinematografiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.