Četrdeseti rođendan FEST-a

Pre 40 godina, 8. januara 1971. godine otvoren je prvi medjunarodni filmski festival Fest, manifestacija koja je odmah stekla ogromnu popularnost i dugo bila glavni prozor u svet za filmofile tadašnje Jugoslavije.

Pre 40 godina, 8. januara 1971. godine otvoren je prvi medjunarodni filmski festival Fest, manifestacija koja je odmah stekla ogromnu popularnost i dugo bila glavni prozor u svet za filmofile tadašnje Jugoslavije.

Prvo izdanje Festa održano je od 8. do 16. januara sa glavnim programom u Domu sindikata, u to doba najreprezentativnijoj sali u Beogradu, kao i u bioskopu "Kozara", uz prateće programe u Domu omladine, a sadržaj je u potpunosti opravdao upečatljivi slogan - "Hrabri novi svet".

Počelo je sa kultnim filmom Roberta Altmana "M.A.S.H.", nastavilo se projekcijama ostvarenja koja danas predstavljaju klasiku kao što su "Odiseja u svemiru" Stenlija Kjubrika, "Konje ubijaju, zar ne?" Sidnija Polaka, "Sumrak bogova" Lukina Viskontija, "Goli u sedlu" Denisa Hopera, uz filmove i drugih slavnih autora Luisa Bunjuela, Erika Romera, Federika Felinija...

Narednih godina popularnost Festa je rasla, mada sjaj i čudo prvog izdanja nisu ponovljeni. U zavisnosti od naše društvene situacije, ali i godišnje ponude svetske kinematogafije, bilo je različitih faza padova i uspona, pa čak i perioda kada Fest nije održavan - u vreme sankcija medjunarodne zajednice prema SRJ početkom 90-ih godina.

Tako ove godine očekujemo tek 39. Fest. Prema najavi organizatora - Direkcije Festa, biće održan od 25. februara do 6. marta, sa glavnim programom u "Sava centru".

Proslava "rodjendana" ili 40. godišnjice otvaranja prvog Festa, medjutim, nije planirana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.