Počinje 63. Sajam knjiga u Beogradu

Pesnik i akademik Matija Bećković otvoriće danas 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, a u ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf.
Do 28. oktobra, pod sloganom "Radost čitanja", na površini od 30.000 kvadratnih metara predstaviće se oko 1.000 izdavača iz zemlje i inostranstva, od toga 500 direktnih. 
 
Otvaranju će prisustvovati ministri kulture Srbije, Maroka i Rusije, koji će nešto kasnije u sali "Ivo Andrić" predstaviti svoju knjigu "Rat - mitovi SSSR-a 1939-1945" u izdanju "Službenog glasnika". U ime zemlje počasnog gosta tokom Sajma predstaviće se pisac i umetnik Tahar Ben Želun, spisateljica i prevodilac Sana Čairi i pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, dok će Farid Ganam 22. oktobra održati koncert u Domu omladine Beograd. 
 
Među brojnim gostima iz inostranstva biće i Santjago Ronkaljolo (Peru), Valter Ugo Mai (Portugalija), Robert Simonišek (Slovenija), Nikola Malović (Crna Gora), Piter V. Bret (SAD), Jelena Sagalovič (Rusija) i Mirjana Vitman (Nemačka). 
 
Pripremljeno je više od 500 programa koji će se odvijati u salama i na štandovima izdavača. 
 
U programu "Pišem, dakle postojim" biće portretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo - Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj. 
 
Program "Misliti o knjizi" otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gde vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji, ima li tabu tema u srpskoj književnosti... 
 
"Vreme pamćenja" obuhvatiće tribine o rečnicima u srpskoj kulturi, o uticaju klasika na savremeno stvaralaštvo, naučnicima koji su nas zadužili, odnosu književnosti i politike, ratu kao večnoj književnoj temi, a sve povodom značajnih jubileja u srpskoj književnosti i kulturi. 
 
Tu su još i programi "Knjiga će spasiti svet", "Knjiga u javnosti", "Slušanje/gledanje knjiga", a program posvećen književnosti za decu pod nazivom "Bajka o Kratkovečnoj" odvijaće se u sali "Desanka Maksimović" uz učešće pisaca Ljubivoja Ršumovića, Vladimira Andrića, Vladislave Vojnović, Jasminke Petrović, Uroša Petrovića, Dejana Aleksića, Uglješe Šajtinca i Branka Stevanovića. 
 
Biće priređeno više izložbi, organizovani Festival stvaralaštva mladih i Festival literature Mediterana. 
 
Školski dan je 25. oktobra, porodični dani 22. i 23. oktobra. 
 
Biće dodeljene nagrade za izdavača godine, izdavački poduhvat godine, dečiju knjigu, za najboljeg izdavača iz dijaspore na srpskom jeziku, specijalna priznanja za doprinos u oblasti nauke, za mladog dizajnera i za izdavača, knjigu ili strip, nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, nagrada za najlepšu dečju knjigu, kao i nagrade novinara koji izveštavaju sa Sajma. 
 
Istovremeno će od 24. do 28. oktobra biti organizovani Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Sajam informisanja, komunikacija i marketinga "Media market". 
 
Cena pojedinačnih ulaznica je 250 dinara, a za grupne posete košta 150 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.

Otvoren Berlinale

U Berlinu je počeo 74. Međunarodni filmski festival (Berlinale) sa svetskom premijerom irske drame u kojoj igra glumac Kilijan Marfi.