Krsna slava kandidat za UNESCO

Stručnjaci Etnografskog muzeja uvrstili su krsnu slavu kao prvog kandidata za Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa.

Stručnjaci Etnografskog muzeja uvrstili su krsnu slavu kao prvog kandidata za Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa.

Stručnjaci Etnografskog muzeja iz Beograda, sa svojim kolegama iz lokalnih muzeja u unutrašnjosti, već devet meseci pripremaju materijal kako bi se ovaj običaj, za početak, uvrstio u nacionalni registar kulturnih dobara.

Prva faza istraživanja, koju je finansiralo Ministarstvo kulture, završena je, a rezultati su predstavljeni u četvrtak na okruglom stolu u Etnografskom muzeju.

- Istraživanje na terenu je sprovedeno od juga ka severu, utvrđeni su recidivi u južnim i jugoistočnim delovima Srbije - rekla je dr Vesna Marjanović, muzejski savetnik u Etnografskom muzeju. - Istraženi su običaji proslavljanja krsne slave u Vranju, okolini Vladičinog Hana, Čačka, Kopaonika, Loznice...

Njen kolega mr Miloš Matić rekao je da se proslavljanje krsne slave sagledava kao kulturni fenomen, što nije bitno samo za ovaj običaj, već i za njegovo kasnije registrovanje.

- Istraživanja su pokazala da je proslavljanje krsnog imena smisleno predložiti za listu nematerijalnog nasleđa. Slava je kompleksan kulturni element, ali je veoma bitno sagledati i religijsku komponentu koja i dalje postoji - kaže on. - Kod krsnog imena duboko je ukorenjen kontinuitet.

Treći član tima mr Marko Stojanović izdvojio je kao glavni problem to što su se s vremenom pojavili mnogi elementi koji “zagađuju” ovaj običaj, a imaju veze sa savremenom kulturom i turbo-srpskim identitetom:

- Unesko insistira da običaj postoji najmanje kod tri generacije. Medijsko zagađenje, različite tržišne ponude, poput toga da se slavski kolač danas najčešće kupuje u prodavnici, i proslavljanje krsne slave u firmama, dosta su izmenili običajnu praksu. Zato je veoma važno prikupiti materijal koji se odnosi na izvorne običaje - kaže Stojanović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.