Preminula primabalerina Vera Kostić

Primabalerina i koreograf Vera Kostić preminula je 24. februara u Beogradu u 86 godini života, saopštilo je Narodno pozorište.
Primabalerina i koreograf Vera Kostić preminula je 24. februara u Beogradu u 86 godini života, saopštilo je Narodno pozorište.

Kostićeva je rođena u Beogradu, a baletsku školu Jelene Poljakove završila je 1940. godine. Na baletsku scenu Narodnog pozorišta u Beogradu stupila je godinu dana kasnije, i na njoj je ostala do kraja karijere 1976. godine.

Iskazala se kao kompletan baletski umetnik, kao solista i primabalerina, a potom kao koreograf i rukovodilac, šef Baleta. Njeno baletsko delo obuhvata dvadesetak uloga, među kojima nekoliko glavnih kao što su Svanilda u "Kopeliji", Odilija u "Labudovom jezeru", Mirta u "Žizeli", Estela u "Karnevalu" i Zobeida u "Šeherezadi".

Karijeru koreografa počela je 1959. u svom matičnom teatru u kome je postavila 12 koreografija - "Osveta" Tomazija, "Luisvil" Ibera, "Žar ptica" Stravinskog, "Kopelija" De Liba, "San o ruži" Vebera, "Zvezdani krug" Albinjonija, "Karmen" Bizea, "Vibracije" Fribeca, "Petar Pan" Bjelinskog, "Ptico ne sklapaj svoja krila" Josifa, "Vjesnik bure" Vučkovića i "Darinkin dar" Hristića.

Kao gostujući koreograf postavila je dvadesetak predstava na scenama u Zagrebu, Novom Sadu, Ljubljani, Skoplju i Splitu, a ostvarila je nekoliko koreografija za Festival monodrame i pantomime u Zemunu i osam za beogradsku televiziju.

Kao balerina i koreograf gostovala je u Italiji, Grčkoj, Švajcarskoj, Poljskoj, Egiptu, Japanu...

Za umetnički rad dobila je Sedmojulsku nagradu (1951), Orden za zasluge sa srebrnim vencem (1968), Nagradu kritike na Jugoslovenskom baletskom bijenalu (1972), Zlatnu kolajnu na 12. Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu...


Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.