Izložba za Galileja u Vatikanu

Izložbom u Muzeju Vatikana biće obeležena godina astronomije i godina posvećena Galileo Galileju, koji je bio na meti inkvizicije zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca.
Izložba koja će ilustrovati napredak astronomije biće otvorena sutra, a prema rečima predsednika italijanskog Instituta za astrofiziku Tomaza Makarakara, posedbna pažnja biće posvećena Galilejevom teleskopu. Galilejevi izumi čuvaju se u Muzeju istorije nauke u Firenci, a u Vatikanu će biti izložena kopija teleskopa.

Italijanski matematičar, fizičar, pronalazač i astronom 1609. godine je prvi put predstavio svoj teleskop, što se smatra početkom moderne astronomije. Galileo Galilej (1564-1642), poreklom iz Pize, počeo je da prati kretanje Meseca i zvezda pomoću revolucionarnog teleskopa, na osnovu čega je podržao Kopernikovu tezu o heliocentričnom sistemu. Zbog tih tvrdnji ga je progonila inkvizicija koja je, preteći mu lomačom, zahtevala da demantuje sopstvene zaključke.

Papa Jovan Pavle Drugi je 1992, posle višegodišnjih istraživanja, priznao da je Rimokatolička crkva pogrešila. UN su 2009. godinu proglasile Međunarodnom godinom astronomije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.