Zaljubljena u violončelo

Novosađanka Irena Josifoska ima 13 godina, ide u sedmi razred Osnovne škole "Petefi Šandor" i prvi razred Srednje muzičke škole "Isidor Bajić". Svira violončelo i do sada je osvojila više od dvadeset nacionalnih i međunarodnih nagrada i priznanja. Nedavno se vratila sa osvojenim drugim mestom na najjačem međunarodnom takmičenju za uzrast do 20 godina u Drezdenu.

"Deda mi je kupio violinu kada sam imala četiri godine i svi u porodici su hteli da sviram violinu. Već sam ja malo i "čupkala" taj instrument, ali sam onda čula vilončelo. Tada sam se zaljubila i u izgled i u zvuk violončela i odlučila da to bude instrument koji ću da sviram", ispričala je Irena Josifoska za Radio 021.

Kada je počela da svira, Irena je imala četiri godine, ali je ozbiljnije počela da se bavi ovim instrumentom godinu i po kasnije. I u muzičku školu je ubrzo pošla, tako da je sada već srednjoškolka. Osim što se sprema za nastupe i takmičenja, Irena do kraja ovog polugodišta planira da položi ispite iz svih predmeta za sedmi razred, a u narednom polugoštu želi da ispolaže predmete iz osmog razreda. Tako će od narednog septembra ići samo u srednju školu i imati više vremena da se posveti muzici.

Irenina majka i profesorka violončela Judit Niderholcer-Josifoska kaže su preko leta svakodnevno vežbale zajedno, jer se osim za nastup u Drezdenu, Irena spremala i za dva koncerta.

"Takmičenje u Drezdenu se održava svake četiri godine i na njega ne može bilo ko da dođe, pošto i sam program selektira učesnike, tako da se Irena spremala i po šest-sedam sati svakoga dana. Pre Drezdena, Irena je svirala 31. avgusta u Subotici uz pratnju Subotičke filharmonije, a posle tri nedelje na Kolarcu u Beogradu uz pratnju Kamernog orkestra "Dušan Skovran" kao solista je odsvirala Hajdnov koncert u c-duru. To je potpuno različit program od onoga što smo pripremale na nastup u Drezdenu", ispričala je Judit Niderholcer-Josifoska i napomenula kako svakodnevno vežbanje predstavlja veliko odricanja i za nju i za ćerku.

Nagrade, naročito one međunarodne, pravi su pokazatelj da je Irena na dobrom put. A kada je reč o nagradama, Irena je njima već napunila sobu.

"Imam oko 20 nagrada. Na republičkim takmičenjima sam osvajala tri prva mesta i svaki put sam dobijala naziv laureat, a jednom i specijalnu nagradu žirija. Sa osam i po godina na takmičenju u Češkoj sam osvojila drugo mesto, u Licenu u Austriji prvo, imam i Svetosavsko priznanje i Pokrajinsku nagradu", nabraja mlada umetnica uz osmeh, jer kaže kako voli da je hvale.

Osim po izuzetnom talentu, vrhunskim nagradama i brojnim uspesima, Irena se od svojih vršnjaka razlikuje po tome što ne igra odbojku, jer mora da čuva nervne završetke prstiju i zglobove i što sa 13 godina ona zna da će "kad poraste" biti solista koji će svirati po celom svetu.

Irena Josifoska se sada priprema za Republičko takmičenje u aprilu i solistički koncert u više gradova, koji planiraju na proleće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.