Sporedna stvar je danas glavna vest

Sporedna stvar je glavna vest, pod najezdom bede, hrane nas ovakve pobede.

Piše: Milan Ceković

Bravo mladići fudbaleri. I mimo tog loptanja mnogi mladi su na svetskom nivou i zato će otići u svet, a ostaće iskusni u besmislu.

Sporedna stvar je glavna vest i ovaj speh je došao u pravi čas za nas. Pod najezdom bede, hrane nas ovakve pobede. Da nije tog sporta, raznih šampiona, tih fenomena, tih začuđujućih izdanaka jednog propalog društva, zaista ne bismo imali gde da iskamčimo kolektivnu radost. Radujem se i ja. Ne baš euforično, ali se radujem.

Toliko je simbolike u tom uspehu mladih. Toliko je simbolike i u putu Novaka Đokovića do svetskog trona. Sve u svemu, to su incidenti, to su neke hemije koje nemaju puno veze sa Srbijom, koja je u svim ostalim segmentima na dnu svetske liste.

Ne znam da li opštine u Srbiji, firme, univerziteti i ostale ustanove imaju nekog svog Paunovića, ali tom čoveku treba ponuditi osmogodišnji mandat i pustiti ga da dve-tri godine radi sa mladima u A selekciji, bez presije. Treba ga pustiti da stvara A selekciju na svetskom nivou, od onih koji za to imaju šlifa, od onih koji su budućnost. Ona budućnost koju tako lako arčimo, verujući da je iskustvo naopakosti ono što treba večito da kreira društvo oko nas, sve kreirajući, zapravo, patologiju.

Nama su potrebni sanjari-operativci, stvaraoci, ljudi koji razmišljaju, ali kojima srce ne dozvoljava da banalnost sebičluka i uskogrudosti zavlada nad njima. Nama su potrebni oni koji imaju potrebe da budemo svi pomalo drugačiji, bolji... Da budemo pobednici... Istinski šampioni znaju da je uspeh proces i ne ljube puno one koji bi preko noći do moći.

Super je što su mladi fudbaleri prvaci sveta, nadam se samo da taj početak iz snova neće pokvariti, što bi rekla jedna pametna glava, družina hijena, umnožena lova i tim starleta.

  • 22.06.2015 10:58
    novac
    još jednom čestitke momcima i Paunoviću, da je još takvih gde bi nam bio kraj!...Ali mislim da je srž problema u nečem drugom: gde novac uđe u sport kao jedino merilo, tu odmah entuzijazam izleće kroz vrata i ostaje samo čista kalkulacija. Ovi momci sa tim još nisu zatrovani pa zato i igraju punim srcem...dok ne postanu deo zabavnog cirkusa/biznisa i stignu u A reprezentaciju pa se promene razlozi za trud...na našu veliku žalost tu spasa ne vidim - sem promene sistema
  • 22.06.2015 08:31
    pojeli se zivi vlasnici bombardera i oruzja sto nisu mogli da uticu na ovo.Pokusace da iskoriste nasu nepaznju za nesto drugo.
  • dj

    22.06.2015 08:19
    Prečka u Tuluzu je izgleda prestala da se trese, svaka čast momcima. Nažalost vest o uspehu fudbalera je potisnula vesti o ne malom uspehu mladih vaterpolista, ali od vaterpolista se to uvek i očekuje-biti među prve tri selekcije na bilo kom takmičenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.