Šesti oktobar

Sve se promenilo osim jednog: Srbija je i dalje u otužnom stanju.

Piše: Milan Ceković

Prošao je taj Peti oktobar, dan kada su se neki rodili, neki preporodili, neki odrodili, a neki uzalud gutali suzavac. Ok, ta priča o tekovinama u vidu otvaranja prema svetu, slobodnih izbora i mirne primopredaje vlasti dođe kao utešna nagrada, ali nije valjda sva ona frka bila samo da Kurta ne bi tukao Murtu zbog par godina mandata i obrnuto? Zar je suština uspeha u tome da ne padaju bombe i da nemamo sankcije ili je uspeh izgradnja vrednosnog sistema u jednom društvu?

Decenija i po, malo li je za jedan život? "Petnaest godina u vetar poslatih", što reče ovdašnji pesnik.

Kakvo nam je obrazovanje? Zdravstvo? Pravosuđe? Koliko imamo siromašnih? Nezaposlenih? I ovi što rade, šta rade? Kakva nam je politička elita? Da li je Srbija posle 15 godina zaista interesantno područje za investitore? Kakva su nam mesta koja se ne zovu Beograd i Novi Sad? Realno, da li se Petog oktobra jurišalo zarad ovog?

Ima onih koji bi da jurišaju opet. Samo jedno bi morali da shvate, tada se branila volja građana, a danas je volja istih takva da je i opozicija malo aterirala, ne bori se više za vlast, nego za cenzus.

Bio on vama antipatičan ili ne, nije Vučić vedrio i oblačio Srbijom od 2000-e do 2012-e. Na kraju krajeva, ovakav Vučić bi možda bio demonstrant-udarnik na dan: 05.10.2000-e. Potpisnik ovih redova je jedan od onih koji je pištao, šetao, lupao u lonce i šerpe. Od tada su se mnogi lončići, šerpe i poklopčići pobrkali, i danas ne znam da li da se svojim prisustvom ispred skupštine hvalim ili da zbog istog žalim.

Sve se promenilo osim jednog: Srbija je i dalje u otužnom stanju. Ne, neću da se žalim. Ne znam zbog čega su neki od vas tamo bili, ali ja nisam bio da bih klicao Koštunici, Dušanu Mihajloviću, Žarku Koraću, Čedi, Dinkići, Đinđiću, već zarad želje da Srbija u narednih 15 godina postane država takvih vrednosti, da možemo mirne duše i ponosno konstatovati da je to sve imalo smisla i da smo se izborili za uređeno društvo.

Prošlo je tih 15 godina. Jesmo li se izborili i da li je sve to imalo smisla?

  • 06.10.2015 12:45
    Propuštena prilika
    Mi koji smo 10 godina rušili Slobu, 5 oktobar smo dočekali sa ogromnim olakšanjem, radosni.
    Do 12. marta 2003 imli smo nadu da Srbija ide pravim putem.
    Kada su ubili Zorana Srbija je stala i danas tapka u mestu ponižena, siromašna i bez nade.
  • 06.10.2015 12:08
    @Sale NS
    Ja nisam tražio. Bio sam u osnovnoj još uvek, ali bilo mi je jasno sve.
  • Sale NS

    06.10.2015 11:56
    Rezime
    Dana 05.10.2000. imali smo gomilu političkih anonimusa i polusveta koji su danas milioneri prepuni afera koji ne silaze sa novinskih stubaca, tabloida, rijalitija i hronika ! TRAŽILI SMO-DOBILI SMO !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.