Ima problema kad nema sistema

Očigledno je da živimo u državi koja je posledica nemara, javašluka, bahatosti i sve većeg odsustva potrebe da određeni standardi higijene budu zadovoljeni.

Piše: Milan Ceković

Neću pisati o državnom udaru, jer sve mi nekako unaokolo odavno izgleda udareno žešće, a ne mogu se zamajavati glupostima.

Ipak, teško je nešto smisleno reći o sistemu vrednosti, ako živimo u državi u kojoj premijer planira da bude supervizor renoviranja mokrih čvorova po bolnicama i školama, i to sve smatra važnim činom, jer po svemu sudeći sumnja da se bez njegove kontrole to ne bi privelo kraju. Naravno, Srbija je, ovakva kakva je, ogledalo svih nas i stanje u našim školama i bolnicama je mera naše (ne)odgovornosti.

Očigledno je da živimo u državi koja je posledica nemara, javašluka, bahatosti i sve većeg odsustva potrebe da određeni standardi higijene budu zadovoljeni. I sada su, eto, pločice, pisoari, wc šolje, cevi, slavine, postali elementi visoke politike. Kako smo do toga došli? Kakav nam je to reformatorski potencijal ako će premijer i time da se bavi? Zar ne bi trebalo da svaki načelnik, direktor ili upravnik bude upoznat sa nekim standardima i da u trajanju mandata mora da učini obavezne radnje u cilju održavanja ili renoviranja prostorija svoje organizacije, ako za to postoje civilizacijske potrebe?

Ne, ne, nemojte sada o parama. Ovde je o ljudima reč. Para može da manjka godinu, dve, tri, ali trideset, četrdeset godina, e to je već stvar ljudi. Gledam fasade u mestu u kojem živim, koje je lokomotiva razvoja i kao takvo je često u TV Dnevniku. Pored nekih zgrada bez šlema krajnje je rizično prolaziti. Krovovi, oluci i fasade su stariji od mene, obraćam im se sa "VI", ali šlem ne skidam, za svaki slučaj.

Dakle, ko je na čelu svih tih zapuštenih objekata? Koliko godina je nešto zapušteno? Da li smo u svom ovom višedecenijskom sivilu koje zaslepljuje, zaista postali slepi. Da li smo sve lončiće pobrkali? Da li je moguće da se ne možemo ugledati na neka rešenja onih društava koje brinu o tome gde ljudi žive, gde se školuju i leče? Da li sve to treba da zavisi od volje i energije premijera ili se normalna država ogleda i u tome da ja kao direktor neke škole napravim neki plan, cilj, ostavim iza sebe neki rezultat? Da li je moguće da smo došli do toga da ja nisam direktor? Na kraju sam morao da se našalim, mada to i nije prava šala, već vrcavo konstatovanje zbilje.

Podržavam plan da se srede sve škole i bolnice, ali ovoj vlasti i svakoj sledećoj predlažem da takve akcije budu elementarna stvar na lokalnom nivou, ako već pričamo o pristojnom društvu, iako smo mi daleko još od toga. Kao što neko reče, vreme je da se priberemo, iako nam to teško ide.

Predsedniče vlade, nemojte obilaziti mokre čvorove, već poradite na sistemu u kojem se podrazumeva da to jednom za svagda bude uređeno i održavano. Uštedećete vreme, energiju i konačno ćemo doći do toga da normalne stvari ne zavise od volje pojedinca. Sistem podrazumeva odgovornost po horizontali i vertikali.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.