Hijerarhija principa

U listu Danas od 6. maja, u tekstu pod naslovom "Pajtić oformio izborni štab" autora I. Valtnera, obavešteni smo da je mnoge demokrate iznenadio njegov (Pajtićev) poziv da se na ponovljenim izborima glasa za koaliciju Dveri - DSS.

Piše: Milan Dobrosavljev

Taj stav obrazlaže u istom broju Nataša B. Odalović u redovnoj kolumni pod naslovom "Cenzus kod baba sere". Njen stav je: "Principijelnost koju demokrate navode kao jedini argument zašto su demonstrirali i pozivali svoje da glasaju za Dveri, ne drži vodu. Logika je čvrsta kao stena. Kršeći jedan princip ne možeš se boriti za drugi princip. Ako to ipak učiniš ukinuo si "princip" kao mogući argument. Dakle, ne možeš kršiti principe na kojima je utemeljena DS, a koji su suprotni principima Dveri". Dalje govori o fudamentalnim principima ne navodeći koji su i o svojoj ličnoj razočaranosti pošto je glasala za DS.

Klajn i Šipka kažu da princip znači "osnovni stav, polaznu misao, rukovodeću ideju, načelo…".

Nameće se pitanje da li je razlika između programa DS i Dveri i njihovog političkog delovanja osnovni stav ili polazna misao ili je to borba protiv autokratije, za poštovanje prava, odbrana od izborne krađe? Ja bih rekao da je ovo drugo osnovni stav. Čak i divlje životinje u opštim katastrofama, požari, zemljotres, poplave, itd. se međusobno ne napadaju, da bi se kada nepogode prestanu vratile na sve po starom.

Dakle, iako nisam glasač ni DS ni Dveri uveren sam da postoji hijerarhija principa, a takav stav bih imao da su pokradeni i SNS i SRS koji ne uživaju moju naklonost. Naprotiv.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.