Menu 021

Sejdinović: Znamo za jadac

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović piše o medijskoj strategiji, pregovorima, spinovanju i "čišćenju terena"...
Info 12.06.2018. | 15:14 > 15:27
Sejdinović: Znamo za jadac
Foto: 021.rs

Skoro da je neverovatno koliko spinovanja, lažnih vesti, pogrešnih tumačenja, postoji u izveštavanju o pregovorima koje novinarska i medijska udruženja vode sa Vladom Srbije o medijskoj strategiji i drugim medijskim temama. Čovek počinje da se pita o čemu se tu radi i da li je u pitanju režirana akcija koja ima za cilj da međusobno posvađa i uništi ovo malo organizacija koje se suprotstavljaju vlasti. Da li su novinarska i medijska udruženja najnovija meta sistematskog "čišćenja terena" i uklanjanja svakog otpora u društvu, zato što su retka preostala ostrva koja odbijaju da ćute i poslušno klimaju glavom?

Podsetio bih na sledeće, a u pokušaju da navedem kolege da barataju činjenicama, a ne neistinama i poluistinama, proizvodeći moralnu paniku i izazivajući radost među naprednjačkim botovima.

Novinarska i medijska udruženja su, u prisustvu međunarodnih organizacija, započela pregovore sa Vladom Srbije o izradi nove medijske strategije nakon što je vlast donela odluku da obustavi rad na ovom dokumentu i rasformira postojeću radnu grupu. Podsećamo da su iz ovog, prethodnog procesa jesenas izašla relevantna novinarska i medijska udruženja, a da su u njegovoj izradi učestvovali jedino predstavnici vlasti i režimskih asocijacija. Uzgred, dokument u koji smo imali uvid u toj meri je loš i nestručan, da je čak i ova i ovakva vlast shvatila da sa njim ne treba da izlazi u javnost.

Sigurno je da je režim odluku o prekidu rada na dokumentu doneo pod međunarodnim pritiskom, kao i zbog toga da pokuša da izmeni veoma lošu, opravdano veoma lošu percepciju medijskih sloboda u Srbiji u međunarodnoj javnosti. Srbija, naime, dugo već dobija negativne ocene u ovoj oblasti, a vlast pokušava to da izmeni svojevrsnim inženjeringom. Pretpostavljam da se režim setio dobrih marketinških rezultata koje je postigao sa medijskim zakonima iz avgusta 2014. godine, zbog kojih je Srbija dobila veoma visoke ocene u procesu evropskih integracija, nezavisno od toga što su oni - što nepoštovanjem, što ismejavanjem, što određenim nedoslednostima u samom sadržaju zakona - prouzrokovali potpunu katastrofu na terenu.

Dakle, čini se da je njihova ideja sledeća: organizovaćemo jedan inkluzivan proces, u saradnji sa međunarodnim organizacijama, proizvešćemo dokument koji nas suštinski ni na šta neće obavezivati, a biće pozdravljen pozitivnim ocenama u izveštaju o napretku i drugim međunarodnim dokumentima koji procenuju stanje medijskih sloboda u pojedinim zemljama. Istovremeno sa tim procesom, koji će u najboljem slučaju polučiti neke rezultate kroz nekoliko godina, vlast može da nastavi sa gušenjem svakog kritičkog mišljenja.

Udruženja su imala dva puta: ili da odbiju da pregovoraju, da se zakopaju u rov i da se međusobno tapšu po ramenu, hvaleći se međusobno kako su nepokolebljive, velike i čvrste moralne stene, ili da ipak pokušaju nešto da urade, da opisanu situaciju pokušaju da okrenu u korist medijskih sloboda. Stoga smo insistirali na dva paralelna procesa, sa porukom - "znam za jadac". Dakle, sa jedne strane, želimo da učestvujemo u izradi medijske strategije i damo doprinos sadržaju tog važnog dokumenta (uzgred, Medijska koalicija je izradila jedan zaista sjajan dokument koji može da bude osnov Vladinom strateškom dokumentu), ali želimo da se paralelno rešavaju i brojni problemi na medijskoj sceni koje je upravo vlast prouzrokovala, a koji uz političku volju mogu vrlo lako da se reše i u sadašnjem legislativnom okviru.

I želimo da ta dva procesa budu međuzavisna: ako vlast ne želi da rešava postojeća, goruća pitanja - kao što su bezakonje, konkursno sufinansiranje, odlivanje novca građana u enormnim količinama u režimske medije, javni medijski servisi koji su postali državne agencija za reklamiranje vlasti, itd, itd - mi ne želimo da učestvujemo ni u ovom prvom procesu. Ostalo je pitanje forme, pa se na prvom sastanku sa Vladom Srbije pojavila ideja o formiranju zajedničkog Koordinacionog tela koji bi se bavio tekućim problemima i u kojem bi učestvovali predstavnici raznih ministarstava i novinarskih i medijskih udruženja.

Novinarska i medijska udruženja međusobno se konsultuju da li je ta forma uopšte prihvatljiva za njih, ili će se predložiti neka druga platforma za dijalog/pregovore. Mi u ovom trenutku - očekujući treću rundu pregovora - nemamo odgovor niti na jedno pitanje. Nemamo odgovor ni na pitanje da li ćemo uopšte učestvovati u radnoj grupi za izradu medijske strategije. Nemamo odgovor ni na pitanje da li će to Koordinaciono telo uopšte postojati. Nemamo odluku naših udruženja koja bi platforma za dijalog bila prihvatljiva. Imamo samo jedan težak proces u koji ulažemo enormnu energiju, koji izaziva buru u javnosti i kojeg prate brojni tračevi, neistine i poluistine.

Podsetimo da je tom zamešeteljstvu potpomogla i Vlada Srbije, koja je posle drugog sastanka sa novinarskim i medijskim organizacijama u saopštenju iznela čitav niz netačnosti, među kojima i da su ova tela već formirana, što je potpuno netačno i što smo demantovali. Vladi se očigledno žuri. Ono što mogu pouzdano da kažem, i u ime našeg i u ime partnerskih udruženja, to je da nećemo dozvoliti da budemo instrumentalizovani od strane bilo koga u cilju stvaranja bolje međunarodne slike medijskih sloboda u Srbiji a da se posle toga "na terenu" ništa pozitivno ne desi ili da se stvari čak i pogoršaju. Znamo za jadac.

Sa druge strane, spremni smo da budemo konstruktivni ako to zaista bude imalo smisla.

Autor: Autonomija
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • komsaaa
  12.06.2018 15:43
  Recite nam, koliko vase udruzenje dobija novca iz budzeta???
  Dragi moji sugradjani trazite taj podatak!!!
 • Al' smo pametni, a?
  12.06.2018 15:34
  Bitange jedne...
  Vlada, koja sama ne razvija bilo kakav oblik slobode u medijima, omogućava strancima da razvijaju svoju vrstu slobode u medijima. Finansiranjem i diktiranjem pisanja.
  Gospodo političari, verovatno vam je neko savetovao da je najbolje zarobiti sve medije i kontrolisati pisanje - i onda ste sigurni.
  To se obično radi po onim mestima na a---------- a koje pomenuti ne smem od svekolike nam slobode, gde se organizuju žurke i tapše po ramenu:
  "Znate, kod nas se to tako radi..."
  Pa, uveren sam da ćete imati prilike da se uverite sasvim u suprotno.
  Jer, trenutno je veoma malo medija koje vi finansirate, a ogroman broj koje neko finansira.
  Do trenutka, kad dirigent uzme palicu u svoje ruke.
  To je ona mala, kratka i tanka, razlikuje se od pendreka.
  Samo, boli mnogo više.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest