Nacionalni fudbalski stadion - potreba ili prestiž?

Da li je profitabilnije uložiti 200 miliona evra na osavremenjavanje objekata timova koji gravitiraju evropskim kupovima ili u "nacionalni stadion" na kome bi se značajnije utakmice igrale tri, četiri puta godišnje?

Piše: Živan Lazić

Dok je proletos tek najavio ideju, predsednik Srbije je protekle nedelje bio određeniji i rekao da je država za gradnju "nacionalnog stadiona" spremna da izdvoji i do 200-250 miliona evra. Nije predsednik od juče pa da zaboravi na klubove, zna da i oni kubure u mnogo čemu, a igraju na terenima kojima je odavno potrebna ozbiljna rekonstrukcija.

Stoga je država pedesetak miliona evra izdvojila da modernizuje i učini funkcionalnijim i lepšim stadione Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine i Radničkog. Uz najveće, razmišlja se i o igralištima u Subotici, Kruševcu, Čačku...

Zamerio je klubovima, ispostavilo se olako, da nemaju projektnu dokumentaciju. Zvezda i Vojvodina odmah su reagovali, ponudili vizije rekonstruisanih objekata. Naravno, jasno im je da će država tek sufinansirati rekonstrukciju, pa su klubovi i lokalne zajednice spremni da obezbede svoj deo finansija.

Šaputanja po fudbalskoj čaršiji

Naravno da i ozbiljniji klupski stadioni, tako je i u svetu, zadovoljavaju sve uslove za održavanje i najvećih priredbi, te se fudbalskom čaršijom poluglasno može čuti pitanje nije li gradnja posebnog zdanja, kolokvijalno nazvanog nacionalni stadion, zapravo konkurent koji bi klupskim stadionima oduzimao utakmice reprezentacije i mlađih selekcija, te najatraktivnija međunarodna nadmetanja.

Problem je što se ne vidi kako bi funkcionisao nacionalni stadion, koje priredbe bi bile osnovno dešavanje na objektu. Za klupske stadione je mnogo jasnije; osnovna uloga je obezbeđivanje igrališta za domaće ligaško i kup takmičenje, te plasmanom izboreno evropsko.

Zato su, za početak, odabrani klubovi koji su poslednjih sezona igrali u evropskim ligama. Ujedno, ovi stadioni bi i dalje mogli biti, kao što decenijama i jesu, domaćini i svim nacionalnim timovima, od prvog do omladinskog sastava.

Malo reprezentativnih utakmica

Odjednom bi se pojavio nov stadion na kome je realno očekivati najviše dve, tri atraktivne utakmice godišnje, prvenstveno pojedini kvalifikacioni mečevi za učešće na finalnom turniru najboljih u Evropi ili na globusu.

Ipak, kako je broj učesnika na završnom turniru sa nekadašnjih 24 povećan na 32, potom i na 40 timova, kvalifikacijama je oduzeta draž i neizvesnost iz ranijih vremena. Samim tim utakmice će biti manje privlačne, rezutat se često može i unapred predvideti.

Urbanističko pitanje

Zagovornici izgradnje nacionalnog stadiona ističu da objekat može dodatno zarađivati od koncerata i izdavanja poslovnog prostora.

Odgovor onih koji preferiraju ulaganje države u fudbal preko klubova je da na iste dodatne prihode računaju i klupski stadioni. Podsećaju da su postojeći objekti po pravilu locirani u atraktivnim gradskim kvartovima, tokom decenija izgrađena je i mreža saobraćajnih linija kojima gledaoci javnim prevozom stižu do stadiona.

Lokalna urbana mreža je razvijana vodeći računa o stadionu. Kako su u većim gradovima Srbije, i dolazak stranaca na međunarodne susrete je lagan i relativno brz.

Sa druge strane, za novo zdanje nije lako naći lokaciju. Trenutno je u razmatranju nekoliko, čini se da je u prednosti zona od Surčina do Ostružnice, svakako unutar Beograda.

Gde god da se nađe tek bi trebalo izgraditi pristupnu saobraćajnu mrežu, posebno parking za najmanje 10.000 mesta, s obzirom da je za dolazak na lokacije udaljenije od centra najčešće korišćeno prevozno sredstvo sopstveni automobil.

Primer iz Minhena

Situacija u evropskim zemljama je tradicionalna, ređe su države sa posebnim stadionom za reprezentacije, mnogo češće za reprezentativne selekcije se koriste stadioni na kojima lokalni klubovi igraju redovna ligaška nadmetanja. 

Čini se da je izgradnja i poslovno funkcionisanje novog fudbalskog stadiona u Minhenu ilustrativan primer. Bavarska i grad Minhen su zajedničkim sredstvima izgradili zdanje pred početak Svetskog šampionata 2006. godine i dalje su ostali suvlasnici.

Vodećim gradskim klubovima Bajernu i Minhenu 1860 je omogućeno besplatno korišćenje objekta za utakmice, a svaki klub na stadionu ima i prostor za svoju prodavnicu navijačkih rekvizita. Prihod od izdavanja poslovnog prostora ili organizacije koncerata pripada suvlasnicima, dok klubovima pripada celokupna zarada od prodaje ulaznica za svoje mečeve, te od televizijskih prava, naravno i od reklama na dresovima fudbalera, te polovina reklamnih prihoda ostvarenih korišćenjem unutrašnje strane ograde koja deli publiku od terena.

Igrač se u klubu formira

Poruka je da su klubovi učesnici redovnih ligaških takmičenja, time i nosioci bazične fudbalske aktivnosti. Takva uloga podrazumeva zanimljiv fudbalski dogođaj gotovo svake sedmice.

Stadioni u većim gradovima ili klubovi sa velikim brojem navijača mogu solidno poslovati već i na osnovu redovnih takmičenja. Ipak, svima dobro dođe poneki reprezentativni meč ili dva, tri koncerta u sezoni. A pozitivno poslovanje stadiona je okosnica da bi lokalni klubovi za nadmetanja mogli imati kvalitetne objekte, bez dinara ulaganja u izgradnju, odnosno bez plaćanja zakupa za korišćenje.

Reprezentacija ne gradi igrača, naprotiv, koristi se fudbalerima stasalim po klubovima. Da bi u reprezentaciji igrali dobri igrači, prvo se moraju izgraditi tokom godina i godina treniranja u svim klupskim selekcijama, od pionirske.

A dobrih sportista nema bez dobrih trenera i trenažnih uslova i to u klubovima, gde se igrač selektuje iz mase tek za nijansu manje talentovanih, a potom višegodišnjim i mukotrpnim vežbanjem razvija u igrača reprezentativnog nivoa.

  • Leta

    10.08.2018 13:18
    Ćef
    U ovako nerazvijenoj zemlji graditi nacionalni stadion je ĆEF vlastele i nadam se da do toga neće doći. Posebno i zbog toga što su oni koji čine fudbalski savez (klubovi) zadužili , ojadili i izvarali ovo društvo stotinam puta. Koliko je samo cehova država , grad platila iz budžeta a parice od transfera se vide naknadno kada oni koji upravljaju udruženjem građana koje duguje 50 , 30 ili 5 miliona evra parkiraju svoje skupe ljubimce ispred urušenog stadiona.
  • deda

    07.08.2018 18:56
    za to nekoliko utakmica godisnje jeftinije je da zakupimo vembli
  • dijasporac

    07.08.2018 18:25
    Samo jos jedna od mastarija Gopsodara vam Vucica, kao i gomila njegovih drugih baron-minhauzen prica- stvar koja ce ostati samo na izgovorenim nebulozama.

    Uzgred, ono sto je prvo u srpskom fudbalu sto treba da se uradi je privatizacija klubova i raskusurivanje novih vlasnika sa drzavom (u vezi stadiona i zemljista i zaostalim porezima). Znaci zna se ko je vlasnik Vojvodine, Partizana ili Zvezde, zna se koji udeo na stadionu imaju novi vlasnici kluba a koji drzava. Pa na osnovu toga izvrsitu ulaganja u rekonstrukvcije postojecih stadiona. Nacionalni stadion se nikad nece izgraditi, sem ekonomske logike nema teorije da uprave Partizana i Zvezde dozvole da im neko skine novac od medjunarodnih utakmica i koncerata na njihovim stadionima ma kako one retke bile.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.