Ne izlazite, napolju je Srbija

Gledao sam dobrim delom skupštinsku raspravu o rebalansu budžeta.

Piše: Milan Ceković

Odlična humoristička epizoda, našeg tragičnog serijala. Čak je i Našoj Maji svega dosta. Kako i ne bi bilo. Ipak je tamo mnogo onih koji pod staklenim zvonom žive godinama. Opustila se ekipa do totalnog mentalnog atrofiranja.

Neki likovi su od homo sapiensa evoluirali do bubrega u loju. Jeftina klopica, dobra primanja, štelice, prepucavanja, kamere, doskočice, toplo, u svakom slučaju mnogo bolje nego bilo gde drugo. Samo još fali da im portir u jednom trenutku poruči "gospodo poslanici, ne izlazite, napolju je Srbija"!

Mada, izgleda, da živimo u zemlji u kojoj su portiri krivi za sve! Srbija je valjano postala lakrdija, da sada valjano ubija u pojam. Ovo je jedina zemlja u kojoj riba smrdi od repa, a stvarnost je zaista lepa, pogotovo kad rođendanske pesmice zapevuši gospođa Suzana i samo još gospođa Lea fali da tercira. Kad smo kod gospođe Kiš, primećujem i da je premijer postao kišni čovek, a ministri ne samo miševi, već i pokisli.

I na sve uspehe koje imamo, samo nam je falio onaj desant drona na stadionu Partizana. Umesto obezbeđenja dobili smo nekoliko porcija iznenađenja u direktom prenosu RTS-a. RTS bolje da promeni naziv u STRES televizija. Kad smo kod preimenovanja, čujem da B92 neće više biti B92. Bar nešto, stvarno nema smisla da nakog svega uz ovakav B92 bekećemo. Što se tiče "Utiska", mislim da će se on jednom opet vratiti na scenu, na nekoj drugoj televiziji, ali do tada, u ovom mraku, samo treba naći put do te druge televizije.

Što se tiče vojne parade, neko je negde napisao da je to bila prava parada ponosa, mada filozofski i pacifistički gledano, za čovečanstvo je manje opasno par procenata LGBT populacije, nego ovoliko oružja na svim stranama. Neko veli da su pripadnici pomenute populacije bolesnici, ali šta je tek sa čovečanstvom u kojem permanentno besne neki ratovi? Kakav li je tek pacijent svet u kojem živimo? Da, valjalo bi neke poglede na svet izmestiti i šire od informativnih emisija i stranica.

U svakom slučaju, vojna parada je bila spektakularna, ali mislim da bi najgrandioznija parada bila, kada bi ispred skupštine paradirali nezaposleni, prevareni, ojađeni i oni žedni koji su preko vode prevedeni. No, socijalna pomoć sad mora da se zaradi. Čuj, zaradi? Zarada se zarađuje, a pomoć se dobija! Čim platiš pomoć, ona nije više pomoć nego usluga. Čim uložiš vreme i rad, više ništa nisi dobio, nego zaradio. Ej, kosa-tanka i uspravna-debeljuca.

Socijalna pomoć je pomoć društva onima koji su u nemogućnosti da zarađuju. Naravno, kada preovlada nesposobnost da se reformiše sistem socijalne zaštite i vidi ko tu koga maže i laže, onda i nije iznenađujuće što su nova rešenja besmislena.Isti princip važi i za smanjenje 40% penzija i svih plata u javnom sektoru, iako je svima jasno da neki u javnom sektoru ne trebaju da primaju platu, jer ne rade ništa, osim što donose siguran glas. U svakom slučaju ako vidite Vulina, recite mu da ne priča da socijalna pomoć treba da se zaradi, nego da Vlada priprema novi socijalni program koji podrazumeva zaradu za najugroženije. Smislenije zvuči.

Ne vredi sada da spominjem brata albanskog premijera i onog baticu koji je dva puta Vučiću slao pozdrave iz zemlje Safari, jer o tome se toliko pisalo, ali mene samo zanima šta se u bezbednosnom smislu dešava, kada neko prvi put uleti u program, a zatim, nakon par minuta, opet još ubedljivije uđe u kadar? Kako to na licu mesta izgleda? Glava se pojavljuje u donjem uglu ekrana, kreće ponavljajuća parola, glava nestaje, voditelj nastavlja kao da se ništa nije desilo, a baju odvode do stolice da srkne limunadicu, odmori se i u miru pripremi se za drugu scenu? Obezbeđnje, kuc-kuc, ima li koga? Ima, tu je zgroženi ministar policije, koji se toliko zgražava u poslednje vreme da ni njemu više nije jasno da li RTS treba da obezbeđuje red i mir ili to ipak treba da radi neko od volontera, kojih više nema? Policiji ionako više nije ni do čega.

I Putin mi je tako izgledao na pomenutoj paradi. Zaista mi je delovao da se pita što, bre, ovi kisnu i gde sam ja ovo došao? Ovo mora da su neki žešći veseljaci? Možda je "Tomovača" odradila svoje?! Danas pročitah da se opet priprema rekonstrukcija Vlade. Dobro, ako ste objektivno pratili moje tekstove, znate da je to za mene očekivano. Imam čak i predlog: pošto je naša Vlada, zapravo, Bajern, umesto učestalih rekonstrukcija neka se konstruiše klupa za rezervne ministre, a zakonom neka se predvide leteće izmene. Igra će biti efikasnija.

U svakom slučaju živećemo bolje uskoro. Premijer je rekao prošle godine da će to biti 2015-e, ove tvrdi da će to biti 2016-e, ali da ga ne držim za reč, jer je svašta nešto rekao, a mašta mi nije na takvom nivou da sve to mogu da pratim. "Što se mene lično tiče to su samo prazne priče", ali bez obzira na sve, planiram da minival stavim 2017-e i da baš tada budem visok 193 cm, što je za oko 5 % više nego 2014-e.

  • HomerSimpson

    28.10.2014 10:00
    Nepogoda
    Melanholija,apatija,nesolidarnost i osećaj bezgranične bespomoćnosti obuzimaju biće mladih ljudi i cele nacije rekao bih.Ni ranije nisam delio mišljenje o nebeskom narodu i bogomdanoj intelegenciji nacije.Mi kao nacija smo evolurali u tom pravcu da smo nesposobni imati uredjeno društvo sa poštovanjem minimuma principa pozitivne selekcije.Negativna selekcija u svakoj sferi ostavlja tragova na sadašnjost,a budućnost nam je...
  • ST

    27.10.2014 09:49
    Svaka cast...
    ...za tekst,mislim da nam ni crni humor ne moze pomoci...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.