Uvek zabavi Srbija u najavi

Najpre je procenat nezaposlenih bio 25%, zatim se volšebno spustio na 21%, a negde sam ovih dana pročitao da je 17,1%.

Piše: Milan Ceković

Lepo, ali da mi je IQ 17 ne bih se ložio na takve vesti. Još kada se doda da se informišem iz različitih izvora, mnogi od ovih koji su sada jako važni, meni bivaju mnogo smešni. Mada, oni koji sad već redovno ne vole moje tekstove (što je osećanje koje nastaje iz redovnog čitanja) bi se svojski potrudili da dokažu da je moj IQ, ipak, niži od sobne temperature.

Hm, u državi u kojoj za iracionalna dešavanja nema racionalnih odgovora, možda bi im to i uspelo. BOToksirani komentari od svakoga mogu napraviti državnog neprijatelja No 1. Bar neko vreme, dok se ne razjasni jasno šta je to država i šta mu to dođe neprijatelj.

Ma, Srbija U Najavi me uvek iznova zabavi, nekada nasmeje do suza, mada se bojim da će za mnoge to biti "one gorke suze posle". Država koja je izgrickala svoju supstancu valjano srlja ka opštem kolapsu. Neke analize govore da će prodaja EPS-a (manjinski paket) i Telekoma omogućiti da u Srbiji svane još 1.000 dana šarenih laža, a da se posle toga gase svetla. Neki, pak, vele da se tek u mraku skidaju maske! Uf, uf, Srbija i orgija, to mu dođe kao stih u prepunom šesnaestercu. A šesnaesterac, poštovane dame, je kazneni prostor! U tom prostoru su mnogi na penalu.

Ne bih da vas davim nekim drugim statistikama, jer taj bikini za koji se tvrdi da otkriva mnogo, a ne pokazuje ništa, je u našem slučaju čista perverzija. Najbolje se vidi šta nas čeka na lokalnom nivou. Kad nastupe veliki igrači iz timova snova. Opštinski funkcineri i ostala bratija. Uf, svaka reč je teška kao tuč, zagasita, biser za biserom, a klimoglavci tupe pameti i oštrih pogleda stvaraju privid saglasja. Još ako začeprkate po nadimcima lokalnih baja, dolazite do astala prepunog pečenja i ostalih đakonija. Neki moderni sakupljač nadimaka lokalnih političara bi zaista postao slavan za par decenija. Mala enciklopedija nadimaka sa lokala pod nazivom "Nije šala".

Naravno, imam i ja prijatelje koji mi govore da sam velika budala i da bi mi bilo bolje da gledam svoja posla, da se učlanim u neku stranku i prosperiram. Ovo drugo ih nisam poslušao, ali prvo jesam. Gledam svoja posla i, eto, pišem hronično ironično, tako da će ovo biti jednog dana Ironična hronika jednog vremena koje je ispalo iz zgloba. Što mu dođe totalno šekspirovski.

Kad smo kod ironije, čujem da su Kesiću nadležni zamerili što je nekog direktora poredio sa magarcem. Svašta! Pa, biti magarac je privilegija u vremenu kada se svi trude da vežu konja gde im gazda kaže.

Uglavnom, svašta smo nešto čekali i nešto drugo uvek dočekivali, ali to je tako. Možda smo previše očekivali, možda su nam očekivanja takva da nam i ne može biti bolje. Srbija je postala danas sprdnja, da meni jedino sprdnja i ostaje kao melem na sve rane koje je donela epoha u kojoj živim. Meni je jasno da je za mene sad već kasno, ali možda će nečiji unuci divljenje pokazati prema toj kuli od karata na sapunici.

I ako ironiju ostavimo po strani, a samim tim i boraniju na miru, žao mi je mladih ljudi koji hitaju ka budućnosti bez mogućnosti. Neki od njih postaju svesni toga, toliko svesni da ni u partijsku knjižicu više ne veruju. Mnogi od njih samo veruju u pasoš i raznorazne radne dozvole. Tuga...

I dok oni koji su najviše potrebni odlaze, Srbija je u ubitačnom zagrljaju onih kojima je pamet uvek smetala. I nema te reforme dok Srbiju jašu oni koji se patološki plaše boljih od sebe. Srbiju spasava samo Savez velikih umova, a to je onaj savez koji predvodi onaj koji zna da kraj sebe mora imati one koji su od njega u nečemu bolji. To kad se shvati, onda počinju da sviću bolji dani. Pisao sam o tome. Niste čitali?

Eeeee, to već ne može i ne sme biti moj problem.

  • HomerSimpson

    04.11.2014 20:09
    BotOX
    Vidim cenjeni Cekoviću da dobijaš interesantne pratioce.Neka,neka to je dobro za varenje indoktrinacije.Prati i ja malo ovih dana te podatke i analize pa čuh kaže ministar finansija nemamo dovoljno stručnih kadrova i to mu zameraju čak i iz MMF.Ma nemoj te kazti pa de nestadoše?Generacije dece ste oterali vi i oni pre vas,možda će te se jednog dana iznenaditi kad ih budete imali sa druge strane stola.A i vama nije problem naštancujte malo Megatrone ili već kako...
  • 04.11.2014 14:58
    veče gluposti odavno nisam procitao, kada ću ja doći na red da napišem neki selfi clanak.
  • 04.11.2014 13:30
    kakva prezvakana tema i milion puta ispricana prica. zar je moguce da niko nema nista novo da kaze po bilo kom pitanju.
    uvek je neko drugi kriv.
    ovi sto su na vlasti su lopovi, ovi sto su bili na vlasti su lopovi, ovi sto ce biti na vlasti ce sigurno biti lopovi, oni koji mogu da urade nesto ti su otisli u inostranstvo. a ja jadan evo vec me stigle godine sta ja mogu da uradim.
    zbog takvog razmisljanja nam se sve ovo i desava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.