Kina će preko aplikacije kontrolisati da li su građani lojalni državi

Britanski mediji tvrde da Komunistička partija Kine ima pakleni plan koji će omogućiti potpunu kontrolu i pokornost građana.
Naime, Britanci navode da je Kina razvila aplikaciju za društvene mreže pod nazivom "Sesame Credit", koja ljude ocenjuje po tome koliko su lojalni građani. Aplikacija vuče podatke sa profila na društvenim mrežama, kao i o svim kupovinama preko interneta, čime maltene potpuno kontroliše život ljudi.
 
Objavljen je čak i video snimak na Jutjubu, koji pokazuje kako aplikacija funkcioniše. "Na primer, ukoliko na svoj profil stavite sliku pekinškog trga Tiananmen (mesta velikih i u krvi ugušenih demonstracija 1989.) ili podelite link o kolapsu kineskog tržišta deonica, vaš skor na Sesame Creditu če pasti. S druge strane, ukoliko podelite link o tome kako državna ekonomija briljira, vaš skor raste."
 
Na sličan način funkcioniše i praćenje onlajn šopinga - ako kupite proizvode koje Partija smatra vrednima, kao što su radne čizme, skor raste. Ako kupite nešto uvezeno iz Japana, vaš skor ide pada, piše "Independent".
 
Najcrnji Orvelovi snovi trebalo bi da se ostvare početkom 2020. godine kada će, kako navode britanski mediji, ova aplikacija postati obavezna! Visoki rezultati tada će donositi beneficije korisnicima, poput lakšeg sređivanja papirologije kod dobijanja kredita ili putovanja u inostranstvo. S druge strane, oni koji budu odbijali da hvale državu biće kažnjavani sporim internetom, a možda čak i gubitkom zaposlenja, navodi "Independent".
 
Sa druge strane, postoji nekoliko stvari koje se baš i ne slažu sa ovom poprilično jezivom tvrdnjom Britanaca. Naime, "BBC" i "Independent" pišu da je Kina razvila ovu aplikaciju, iako "Sesame Credit" postoji već nekoliko godina, a razvili su je Amerikanci. Drugo, postojeća aplikacija ima elemente kontrole, ali kontrole troškova, odnosno funkcioniše kao neka vrsta finansijskog savetnika. I treće, koliko god u Kini možda vladalo manje demokratsko uređenje nego u Evropi, teško je pomisliti da bi neko pokoravao narod na tako evidentan i transparentan način.
 
Autor: agencije

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).