Google može da hakuje 74 odsto telefona ako mu sud to dozvoli

Mobilni telefoni koji koriste starije verzije Androida izloženi su hakerskim napadima, a sud u Americi omogućava i njihovo legalno hakovanje u slučaju da policija to zahteva.

Da privatnost na internetu nije sasvim sigurna, nije neka velika novost. Ali, uvek se iznova iznenadimo koliko je zapravo krhka sigurnost u svetu interneta. Okružno tužilaštvo američke savezne države Njujork otkrilo je da starije verzije Android operativnih sistema za pametne telefone imaju veliki sigurnosni propust.

Ako sud tako odredi, Google može s udaljene lokacije da restartuje smartfon sa starijim operativnim sistemom i pregleda sav sadržaj na uređaju.

Mobilni telefoni koji koriste Android 5.0 i novije verzije sistema onemogućavaju da ih neko hakuje (uključujući i Google restart) s udaljene lokacije. Svi stariji sistemi podložni su upadima spolja.

"Forenzičari mogu da premoste šifre na takvim uređajima. Google takođe može da resetuje šifre ako dobije nalog suda u slučajevima da treba policiji da pomogne u istrazi i izvuče određene podatke s mobilnog koji se smatraju dokazom", stoji u izveštaju tužilaštva.

Procenjuje se da više od 74 odsto Android smartfona pokreće neka od starijih verzija tog sistema, što znači da ih je isto toliko izloženo spoljnim upadima.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija