Aplikacija koja će smanjivati broj smrti na porođaju

Osmišljena je aplikacija koja nastoji da smanji broj majki i dece koja gube život na porođaju.

Aplikaciju Safe Delivery razvila je Fondacija za materinstvo Univerziteta Jugoistočne Danske i Univerziteta u Kopenhagenu, a namenjena je zdravstvenim radnicima koji se suočavaju sa komplikovanim trudnoćama i porođajima.

Animiranim videom aplikacija predstavlja vodič i detaljna upustva u slučajevima hipertenzije u trudnoći i slučajevima sepse. Takođe, uputstvima "korak po korak" objašnjen je proces ručnog uklanjanja posteljice, reanimacije novorođenčadi i prevencije infekcija. Aplikacija je osmišljena na osnovu kliničkih smernica Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i dizajnirana je kako bi sprečila smrt kod majki, najviše zbog teških krvarenja i infekcija.

Prema rečima izvršne direktorke Fondacije En Frelsen, najviše je usmerena ka zdravstvenim radnicima koji su "na periferiji zdravstvenog sistema" i koji deluju u udaljenim područjima. Prema njenim rečima, aplikacija je kontrolisano testirana u Etiopiji u 78 zdravstvenih ustanova, gde je ustanovljeno kako se sposobnost lekara za rukovanje prilikom porođajnih krvarenja i reanimacije novorođenčadi - udvostručila tokom 12 meseci korišćenja aplikacije.

Iz Fondacije ističu kako im je cilj da plasiraju aplikaciju u supsaharskoj Africi na lokalnim jezicima uz pomoć državnih vlada i nevladinih organizacija.

Autor: Klix.ba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija