Više miliona korisnika ugroženo zbog propusta u antivirusnom softveru

Od svog antivirusnog softvera očekuje se da štiti računar od raznih pretnji na internetu, ali AVG-ov softver radio je baš suprotno.

Propust koji je otkriven u vezi sa Chrome ekstenzijom Web TuneUp omogućavao je hakerima da vide koje ste stranice pretraživali, ali i vaše lične podatke (pod uslovom da znaju gde da traže). Osim toga, hakeri su mogli i da špijuniraju elektronsku poštu i druge onlajn aktivnosti.

AVG je popravio ovaj propust tek nakon što je obavešten od strane Googlea, tako da nije poznato koliko je tačno od devet miliona korisnika bilo izloženo hakerskim napadima.

Tavis Ormandi iz Googlea prvi je uočio ovu pretnju, odnosno da Web TuneUp želi nasilno da instalira plugin u Chrome, a da korisnici ne mogu da unose izmene u podešavanjima u pretraživaču.

Stiven Murdok sa UCL-a za BBC je rekao da ovaj propust pokazuje da gotovo svaki softver koji instaliramo na računar može da bude velika opasnost za sigurnost, čak i ako mu je osnovna namena da nas štiti.

Autor: 021

  • AVG đubre

    04.01.2016 06:56
    davno sam ga probao, bio free, tako je i radio...
    izdržao komp 2-3 meseca.
    posle toga sam platio kaspersky koji sam bezobrazno testirao kako sam stigao i uvek je bio OK.
    sada sam na esetu (nekadašnji nod32) i prezadovoljan sam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).