Naučnici detektovali vidljivu svetlost sa crne rupe

Astronomi su nedavno uočili vidljivu svetlost koja je, prema svemu sudeći, došla iz područja koje zauzima daleka crna rupa, a koja je nastala prilikom ispuštanja enormne količine energije.
Uočeni fenomen veže se za binarni sistem "V404 Cygni" koji čini crna rupa i jedna manja zvezda.
 
Crna rupa se probudila nakon 26-godišnjeg sna ispuštajući velike količine energije koja se inače detektuje u spektru X zraka ili gama zračenja.
 
Ipak, ovoga puta reakcija je uhvaćena "običnim" teleskopima preko kojih su astronomi svedočili svetlosnoj pojavi u trajanju od dve nedelje. Da stvar bude čudnija, pojava se mogla posmatrati i pomoću kućnih teleskopa prečnika 20 centimetara.
 
- Sada znamo da se crne rupe mogu posmatrati bez potrebe za sofisticiranim teleskopima koji detektuju skrivene delove spektra elektromagnetnog zračenja - objasnio je Mariko Kimura sa Univerziteta u Kjotu.
 
Naravno, singularitet crne rupe ne ispušta svetlost. To je proizvod snažne reakcije diska užarenog materijala koji okružuje sami objekat. Ukratko, X zraci iz unutrašnjosti diska zagrejavaju njegove ivice pri tome oslobađajući vidljivu svetlost.
 
Autor: 021.rs

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija

Sojuz lansiran prema svemirskoj stanici

Ruska svemirska letelica Sojuz s ruskim kosmonautom i dvema astronautkinjama, beloruskom i američkom, lansirana je s kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).