Pokrenuta aplikacija za prijavu nelegalnog sadržaja na internetu

Povodom obeležavanja svetskog Dana bezbednog korišćenja interneta, Centar za bezbedni internet Srbija pokrenuo je aplikaciju "Net patrola", koja će omogućiti jednostavno prijavljivanje nelegalnog materijala na internetu.
Aplikacija je dostupna na pametnim telefonima i tabletima koji koriste Android operativne sisteme. Korišćenje "Net patrole" je, kao i slanje prijava putem veb-formulara, sasvim anonimno, a aplikacija ne prikuplja bilo kakve identifikujuće podatke o korisnicima.  
 
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2015. godini je čak 67,9 odsto ispitanika izjavilo da koristi mobilni telefon kao uređaj za pristup internetu, a jedini uređaj koji po obimu korišćenja prevazilazi telefone jeste personalni kompjuter (80,1 procenata).
 
Globalni i nacionalni trend upotrebe mobilnih telefona za pristup internetu je još uvek u porastu zbog čega postoji potreba da se korisnicima omogući da lako prijave postojanje nelegalnih sadržaja, tako da oni mogu biti pravovremeno uklonjeni sa interneta, a informacije o sadržajima prosleđene nacionalnim državnim organima, kao i internacionalim organizacijama poput Europola i InterpolaCentar za bezbedni internet Srbija pokrenuo je aplikaciju "Net patrola" koja će omogućiti jednostavno prijavljivanje nelegalnog materijala na internetu.
 
Tokom 2015. godine, međunarodna organizacije INHOPE, čiji je član i "Net patrola", uklonila je preko milion pojedinačnih materijala, fotografija i video snimaka, koji sadrže različitite oblike zloupotrebe maloletnog lice u pornografske svrhe. Pod nelegalnim materijalima podrazumeva se svaka instanca i oblik seksualno eksplicitnih materijala koji prikazuju maloletnu osobu oba pola.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Nauka i tehnologija